line head

Кръстьо Тонев Еневски

Кръстьо Тонев Еневски
село Стряма, област Пловдив.
село Стряма.
Заможно селско семейство.
Завършил 7-ми клас.
Женен с деца.
Земеделски стопанин.
68 години.
село Стряма.
След 9 септември 1944 г.
село Стряма.
Кръстьо Еневски е от заможно семейство. Като млад е търговец на животни в Северна България. Завършва  7-ми клас в Пловдив. Арестуван е на 9 септември 1944 г. заедно със свои роднини. Партизанският командир Леваневски (Запрян Фазлов), водач на средногорския партизански отряд „В. Левски”, ги освобождава, за да изтеглят спестяванията си и им ги вземат като откуп. Те плащат надявайки се, че повече няма да ги преследват. Арестувани са отново през октомври. Комунистите спорят дали да убият всички. Леваневски се опитва да ги защити, защото преди 9 септември селяните са виждали партизаните, но не са ги издавали. Въпреки това на 6 срещу 7 октомври задържаните 19 селяни са убити и телата им са хвърлени на брега на Марица. Сред тях е и Кръстьо Еневски.
Информацията за изчезването и убийството на Кръстьо Еневски се съдържа в спомените на Елена Петкова Еневска и Христо Георгиев Еневски, записани от Надежда Любенова.
Надежда Любенова, „Стряма – вторият Батак – 1944 г.”, трето допълнено издание, издателство „Макрос”, Пловдив, 2015 г., с. 98, 112, 118, 126, 131.