line head

Йеромонах Аверкий

Йеромонах Аверкий
село Рила (от 1969 г. град), Благоевграско.
Средно духовно.
Неженен.
Свещеник.
Иконом на Рилския метох в село Рила.
Около 25 октомври 1944 г.
село Рила.
Не само Рилския манастир, но и неговите метоси в околността са посещавани от партизани. Така става и в Рилския метох в село Рила. Винаги там има монах, пратеник от манастира на послушание, който ръководи работата там и служи в храма. Нарича се „иконом“, което значи „домакин-управител“.

По време на партизанското движение една нощ дошъл партизанин да моли за помощ. Икономът йеромонах Аверкий го приема. Скоро обаче от полицията го откриват. Арестуват го и го съдят. Икономът е призован служебно за свидетел. Подробности не се знаят, но с положителност се твърди от летописеца на манастира, че отец Аверкий не го предава.

След 9 септември 1944 г. започва жестоко отмъщение. Без съд и присъда се изтезават и убиват невинни хора, уличени в престъпления. През нощта срещу 25 октомври 1944 г. в 12 часа в полунощ пред метоха в Рила спира служебна лека кола. Отправят се към килията на дядо Аверкий. Връзват му ръцете отзад, необлечен и бос го отвеждат до колата. Повече никой не го вижда и чува. Без съмнение той е бил убит.
Какви мъки преживява йеромонах Аверкий не се знае. Те са големи, защото за всеки убит партизанин е отмъщавано и на невинни хора. Но нито един монах не вдига оръжие против властта, за да бъде наказан със смърт.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 3, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 104-107.