line head

Кирил Наумов Попов (архимандрит Наум)

Кирил Наумов Попов (архимандрит Наум)
1913 г.
гр. Преслав, област Шумен.
гр. София.
Семейство на свещеници.
Висше духовно.
Неженен.
Свещеник.
Архимандрит.
31 години.
гр. София.
1944 г. (след 9-ти септември).
гр. София.
Кирил Попов завършва Софийската духовна семинария, като първенец на семинарията и пълен стипендиант на Светия Синод. При завършването на образованието си в семинарията, е подстриган в монашество от Софийския митрополит Стефан с името Наум. След това следва в Богословския факултет на Софийския университет. След завършването му е привлечен от Варненския митрополит Йосиф. Назначен е за секретар на Варненската митрополия, а след известно време и за протосингел. На храмовия празник на църквата „Свети Архангел Михаил“ е ръкоположен за йеромонах.

Той не остава за постоянно във Варна. Премества се на служба в София към светата митрополия. Прекарва известно време в Рилския манастир. Около 1942-1943 г. е назначен и за свещеник в Софийския централен затвор. И там се изявява като изключително талантлив проповедник. Владее немски и руски език. Отец Наум работи не само със слово, но и с перо. Публикува статии и проповеди. Изявява се като талантлив мисионер и апологет на Българската Православна Църква. Оставя три забележителни апологетични трудове.

Десетина дни след 9 септември 1944 г. е упражнен натиск върху митрополит Стефан да уволни протосингела на митрополията архимандрит Ириней, който веднага изчезва. Тогава назначава за протосингел архимандрит Наум, който след 10-15 дни също изчезва. В първата половина на месец септември архимандрит Наум служи редовно в църквата „Света Неделя“ в София. Веднъж по време на богослужението в църквата влезли въоръжени лица и пред всички вярващи го извели от храма. От този ден следите му не се знаят.

Вуйчо му, който бил известна личност в Македония, получава в Министерството на вътрешните работи отговор от Лев Главинчев, че племенникът му е ликвидиран с група българи от София.
До ден днешен не се знае къде е гробът му. Знае се, че всички набелязани и арестувани в София били убивани над село Бързия, област Монтана, между тях е имало и духовни лица.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 209-218.