line head

Иван Илиев Джолев

Иван Илиев Джолев
28 юли 1908 г.
село Голешово, Благоевградско.
село Влахи, Благоевградско.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
40 години.
село Влахи.
15 години лишаване от свобода.
Шуменски затвор.
ТВО „Белене“.
Отец Иван служи и живее в село Влахи, като същевременно обслужва Черешница, Кресна и Калиманци. На вид е хрисим и смирен духовник, но в същото време е твърд, когато трябва да отстоява своите християнски възгледи в едно време, когато се отричат духовните ценности.

В началото на 1945 г. е проведен така наречения „народен съд“. Осъдени са без вина, само заради вярата десетки свещеници. Тогава под ръководството на Неврокопския митрополит Борис се подема помощна акция в защита на осъдените и техните семейства. Отец Иван е сред първите, които безстрашно подкрепят тази акция. Започва и организирана съпротива против властта от горяните.

Отец Иван не участва в тази борба, но е идейно съпричастен на това движение, защото иска да се спре рушителната сила на безбожието. Прави услуги на горяните с храна и подслон. Когато през 1948 г. четата на горяните (оглавявана от Герасим Тодоров от село Влахи) е разкрита, в числото на арестуваните се оказва и отец Иван. Осъжен е на 15 години лишаване от свобода. Лежи в Шуменския затвор и в лагера „Белене”.
Спомени за него оставя известния писател и бивш лагерист и политически затворник при комунизма Петко Огойски, който е заедно с него в Шуменския затвор. Той разказва, че и в затвора, и в лагера „Белене” отец Иван пак е духовен пастир. Утешава малодушните, подкрепя немощните, умиротворява душите с блага дума.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 143-148.