line head

Христо Златков Христов

Христо Златков Христов
26 август 1915 г.
гр. Враца.
Заможно градско учителско семейство.
Висше, Германия.
Женен, с едно дете.
Агроном.
Ръководител на стопанство „Витоша” и управител на ДЗС при МВР – Бургас.
36 години.
гр. Бургас.
гр. София.
Военен съд МВР-София с присъда №89 от 24 септември 1951 г. по НОХД №94/51.
7 години лишаване от свобода по обвинение за притъпена бдителност.
Затворите в Бургас, Стара Загора и Белене.
2 години и 8 месеца.
ДС – София.
Подозрение, че преди 9 септември 1944 г. обектът е работил в полицията.
Отчетно наблюдателно дело.
6 години (1955-1961).
Христо Златков Христов е роден в учителско семейство в гр. Враца. Баща му е дългогодишен учител по физика във Врачанската мъжка гимназия, а след напускането ѝ е управител на Врачанската популярна банка, където работи до 1934 г. След това се преселва в София заедно със семейството си. Там е управител на дружество „Задруга”. Майката на Христо Златков Христов е сестра на Христо Мечкарски – полицейски началник, който е бил убит.

Христо Златков Христов завършва средно образование във Враца през учебната 1933/34 г. След това заминава за Германия, където е студент в Агрономическата академия. След завършване на висшето си образование той се завръща в България и е изпратен в школа за запасни офицери – свързочни войски. Служи в Първи конен полк и участва във Втората световна война. Жени се за Бистра Георгиева, чиято майка е германска. От брака си има една дъщеря.

През 1941 г. Христо Христов постъпва на работа в дружество „Задруга” – София и СП „Банкя”. През 1947 г. преминава на работа в стопанство „Витоша”. През ноември 1949 г. е назначен за агроном и управител на ДЗС при МВР-ДС Бургас. За непроявена бдителност като ръководител на стопанството е арестуван и съден и осъден на 7 години затвор през 1951 г.

Изтърпява присъдата в затвора в Бургас (6 април 1951 – 19 декември 1951 г.) в Затвора в Стара Загора (20 декември 1951 – 30 юни 1953 г.) и в затвора в Белене, откъдето е освободен на 21 декември 1954 г. В затвора в Белене Христо Христов е бил отговорник по животновъдството.

През 1961 г., когато Държавна сигурност прекратява наблюдателното дело срещу него, установява, че не е бил полицай преди 9 септември 1944 г. – основание, използвано през 1955 г., за да започне да го следи, нито е извършвал „вражеска дейност”.
След рухването на комунистическия режим в България Христо Златков Христов е реабилитиран по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица за неоснователната присъда, която е получил през 1951 г.

„С баща ми се запознах на 8 години, когато беше освободен от затвора „Белене”. Той нямаше право на местожителство в София и живя и работи в Курило”, споделя дъщеря му Жени Георгиев – Кайзер.
Информацията за Христо Златков Христов е предоставена на сайта pametbg.com от дъщеря му Жени Георгиев – Кайзер, януари 2020 г.
hristo-zl-hristov
Христо Златков Христов | Снимка: Личен архив на Жени Георгиев – Кайзер, дъщеря.
001002003
1. Документ на ДС Бургас за ареста на Христо Златков Христов (името е аномизирано от Комисията по досиетата) | Личен архив на Жени Георгиев – Кайзер, дъщеря. 2. Справка на МВР за Христо Златков Христов от 2003 г., предоставена на дъщеря му Жени Георгиев – Кайзер. | Личен архив на Жени Георгиев – Кайзер, дъщеря.