line head

Касим Исмаил Дал

Касим Исмаил Дал
17 октомври 1962 г.
село Николаевка, област Варна.
село Дръндар, област Варна.
Селски.
Средно.
Женен.
През 1985 г. в съучастие образувал и ръководил организация с цел да отслаби властта в НРБ.
„Турско национално-освободително движение в България“.
25 години.
Главно следствено управление на МВР.
Габровски окръжен съд.
С присъда по НОХД 102/87 г. е осъден на 8 години по чл. 109 ал. I (за извършени престъпления против НРБ) и чл.108 ал.I от НК (за разпространяване на клеветнически твърдения, засягащи държавния строй).
Затвор Бобов дол.
2 години и 10 месеца към 1 май 1989 г.
Дело за оперативно издирване „РЕДАКТОРИ“.
Съорганизатор на група целяща организирана съпротива срещу държавния и обществен строй в НРБ със средствата на вражеската пропаганда и явното призоваване на населението към вредителство в икономиката.
Дело за оперативно издирване.
Следствените отдели на Окръжно управление (ОУ) на МВР Варна и ОУ на МВР Толбухин, Главно следствено управление на МВР и Шесто управление на ДС.
Касим Дал е един от основателите и член на „Турско национално-освободително движение в България“, създадено като реакция на проведения от комунистическия режим „възродителен процес” за борба без оръжие срещу него. От името на движението в Североизточна България са разпространявани анонимни материали. При насилствената смяна на имената името му е сменено на Диман Сабинов Кисимов, под което е воден в документите на Държавна сигурност.

Познава Ахмед Доган от малък, тъй като майка на бъдещия лидер на ДПС се мести в Дръндар още докато той е невръстен, селото, в което живее семейството на Дал. Години след промените Касим Дал изразява разочарование от Доган, след като се запознава с досието му, тъй като фактите в него не отговарят на твърдението на Доган, че не е доносничил.

Разследван е в София и лежи в предварителния арест на „Развигор”,  а присъдата лежи в затворите в София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986–1989). След амнистирането му през 1990 г. става един от основателите на Движението за права и свободи (ДПС), а от 1993 г. е избран за негов зам.-председател. Народен представител е от ДПС в няколко парламента. Касим Дал е една от основните фигури в 40-то Народно събрание, изиграла ключова роля за приемането на закона за досиетата през декември 2006 г., с който за първи път е избрана действаща комисия, осветила над 10 000 сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

В началото на януари 2011 г. си подава оставката като член на Централното оперативно бюро на ДПС и остро критикува Ахмед Доган, че е предал каузата партията. В резултат на това е изключен веднага от ДПС. През септември 2012 г. става съучредител на Народна партия свобода и достойнство. Тя участва в Реформаторския блок на изборите за 43-то Народно събрание, който влиза в управленска коалиция с ГЕРБ при съставянето на второто правителство на Бойко Борисов.

Касим Дал многократно публично застъпва позицията за необходимостта от провеждането на лустрация в България. Подкрепя граждански инициативи за изнасяне на истината за комунистическия режим и разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Участва в поклоненията на жертвите на комунизма, организирани на различни места в България.
1. АКРДОПБГДСРСБНА - M, ф. 63, оп. 1а, а.е. 191, строго секретен списък на осъдените за престъпление срещу НРБ (глава I-ва от НК) към 1 май 1989 г.
2. АКРДОПБГДСРСБНА - М, ф. 1, оп. 12, а.е. 831, л. 56-76, строго секретен обзор на ГСУ-МВР по следствено дело №109/1986 г. по описа на ДС относно дейността на противодържавна организация в Северозападна България, 13 март 1987 г.
kasimdal
Касим Дал | Снимка: desebg.com.