line head

Николай Гаврилов Кожухаров (Макариополски епископ Николай)

Николай Гаврилов Кожухаров (Макариополски епископ Николай)
17 април 1908 г.
село Ресен, област Велико Търново.
Селски.
Висше духовно.
Неженен.
Духовник.
Епископ.
37 години.
гр. София.
Трети върховен състав на „народния съд”, 1945 г.
Пет години строг тъмничен затвор, осем години лишаване от граждански права, глоба от 100 000 лева и конфискуване на цялото имущество.
Николай Кожухаров (1908-1981) е православен духовник, епископ Макариополски (1954), ректор на Духовната семинария (до 1973 г.). Завършва Софийска духовна семинария през 1928 г. с отличие. Същата година е подстриган в монашество и ръкоположен в йеродяконски чин. Постъпва в Богословския факултет, който завършва през 1932 г. с отличие. Протосингел е на Врачанската митрополия, ректор на Софийска духовна семинария, началник на Богослужебния отдел при Светия Синод, предстоятел на храм-паметник „Св. Александър Невски“, патриаршески викарий.

След 9 септември 1944 г. го извикват в милицията за „малка справка“. Цели седем месеца никой не знае къде се намира. Подложен е на жестоки изтезания и смазан от бой. През 1945 г. е осъден от Трети върховен състав на „народния съд” по т. нар. Катинското дело.

През 1943 г. свещеникът е включен като представител на България в международната комисия за установяване на убийствата от съветския НКВД по нареждане на Сталин на около 22 000 полски офицери и граждани в масовите гробове в горите край Катин и Виница при нахлуването на СССР в Полша през 1939 г. След това със статии във вестници и списания той огласява истината, призната от Съветския съюз едва през 1990 г., като дотогава Кремъл твърди, че поляците са станали жертва на германските войски.

На 3 януари 1954 г. е хиротонисан в епископски сан. До 1973 г. като епископ е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Епископ Николай се изявява като църковен композитор и автор на богословски трудове. Почива на 19 юли 1981 г.
През 2010 г. по предложение на народния представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание приема с голямо мнозинство няколко важни промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация. С една от тях се реабилитират осъдените от Трети върховен състав на „народния съд” за съдене на българските експерти в комисиите за Катин и Виница, сред които е и Макариополски епископ Николай.
1. Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 45-49.
2. Презв. Стефан М. Стефанов, „Реабилитацията на еп. Николай Макариополски – стъпка към национално помирение”, статия в сайта pravoslavie.bg от 11 юли 2010 г.
episkopmakariopolski
Епископ Макариополски | Снимка: Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2.