line head

Димитър Желязков Славов

Димитър Желязков Славов
15 октомври 1896 г.
село Омарчево, област Сливен.
гр. Поморие, област Бургас.
Семейство на свещеници.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
54 години.
гр. Поморие.
Окръжен съд – Бургас.
1 година и 6 месеца лишаване от свобода и лишаване от граждански права за 3 години.
18 месеца.
Димитър Славов завършва реална гимназия в Стара Загора и свещенически курс, организиран от Старозагорската митрополия. През 1926 г. е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Павел в храм „Св. Димитър“ в Стара Загора. До 1931 г. служи в родното си село Омарчево. След това се премества със семейството си в Поморие, където се ползва с голям авторитет, защото е изряден в служение, проповед и обгрижване на духовните си чеда.

На 1 май 1950 г. е арестуван. Срещу отец Димитър е образувано дело № 725/50 г. Обвинен е, че от 1944 г. до 1950 г. държи в дома си портретите на царското семейство, намерени при обиск. Обвинен е също, че на 19 декември 1949 г.  раздава в църквата книги с реакционно съдържание.

Съхранени са документи от процеса срещу него до момента на произнасяне на присъдата. За мястото и начина на изтърпяването ѝ липсват данни. Самият отец Димитър приживе не разказва по понятни причини.

На 18 октомври 1951 г. излиза от затвора с влошено здравословно състояние. От следващата година завежда енорията в село (днес град) Каблешково, област Бургас. Почива на 8 април 1960 г.
Наличната информация показва, че от всичките 18 месеца затвор, 4 месеца прекарва в следствието в Бургас. За останалите 14 месеца липсват сведения. Документите от този период липсват.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 158-163.