line head

Димитър Георгиев Ройлев

Димитър Георгиев Ройлев
20 май 1895 г.
село Турия, област Стара Загора.
село Розово, област Стара Загора.
Селски.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
62 години.
село Розово.
Районен съд – Казанлък.
8 месеца лишаване от свобода и 200 лв. глоба.
Старозагорски затвор.
8 месеца.
Димитър Ройлев получава духовно образование, а след това, на 26-годишна възраст, е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Методий на 31 юли 1921 г. в храм „Св. Богородица“ в Стара Загора. Приема по свое желание енорийската служба в село Розово. Там служи усърдно повече от 30 години. Селяните свикват с него и той се ползва с голямо доверие между тях.

След 9 септември 1944 г. противник на свещеника става кмета на селото. Първо започва да руши авторитета му. Свещеникът е подложен на присмех, унижение и дори оплюван. Една от участничките в тези действия подава жалба срещу свещеника за обида. С постановление от 27 юни 1957 г. на околийския прокурор отец Димитър е задържан под стража и отведен в Старозагорския затвор, където е окован.

Обвинен е, че преди 9 септември 1944 г. участва активно в управлението на селото и изпраща „другари“ по затвори и лагери. Никакъв конкретен случай не е посочен. Местните власти в съгласие с прокуратурата и съда, лесно и бързо осъждат отец Димитър. Изтърпява присъдата в Старозагорския затвор при тежки условия.

В затвора не му е разрешено да работи, за да бъде намалена присъдата му. На 15 януари 1958 г. свещеникът подава до началника на затвора молба, с която настоява за някаква работа поне за десет дни, за да може да намали срока на наказанието си. След изтърпяване на присъдата отец Димитър се завръща на служба, но не в село Розово, а в село Ръжена, Старозагорско, където завършва земния му живот.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 218-222.