line head

Господин Гегов Дачев

Господин Гегов Дачев
1915 г.
село Стойково, област Хасковско.
Селски.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
29 години.
гр. Хасково.
Седми състав на „народния съд” в Старозагорска област на 10 март 1945 г.
10 години строг тъмничен затвор, 12 години лишаване от граждански права, глоба от 3 000 000 лева и конфискуване на цялото имущество.
Хасковски затвор.
2 години.
Господин Дачев завършва Пловдивската духовна семинария през 1935 г. Назначен е за певец в църквата „Св. Атанасий“ в гр. Харманли. През 1939 г. е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Павел. Първата му енория е в Свиленград, където служи три години. След това е преместен в Харманли през 1942 г. Става лектор и преподава вероучение в градската гимназия.

На 28 декември 1944 г. е арестуван и задържан в Хасково. Съден е от един от съдебните състави на т. нар. народен съд в Старозагорска област. Обвинен е, че заедно с още шест души е съдействал да бъдат изпращани в затвора партизани, ятаци и техни поддръжници. Отец Господин работи в тухларните на Хасково и в стопанството на затвора в града. Предложен е за помилване и на 8 септември 1947 г. излиза от затвора.

През 1950 г. са възстановени гражданските му права и той поема енорийската служба при храм „Св. Атанасий“ в Харманли. Многократно му е предлагано да стане агент на Държавна сигурност, но опазва свещеническите си обети и остава верен на Христа. Почива от инфаркт на 15 март 1973 г.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 56-60.