line head

Христо Попвасилев

Христо Попвасилев
18 януари 1921 г.
село Бериево, област Габрово.
гр. Дряново.
Семейство на свещеници.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
23 години.
село Бериево.
„Народния съд”, Ловеч.
5 години строг тъмничен затвор и глоба 100 000 лв.
Ловешкия затвор и лагера „Пазар дере”.
Христо Попвасилев получава духовно възпитание и сам пожелава като баща си да служи на църквата. През 1941 г. завършва Софийската духовна семинария и постъпва в Богословския факултет.  Но през 1942 г. всички студенти трябва да отидат в казармата. Служи в 34-ти пехотен Троянски полк в Ловеч. През 1944 г. участва във Втората световна война, като с полка си е на територията на Сърбия.

През февруари 1945 г. се връща в родното си село, където е арестуван от партизани в общината. Откаран е в милицията в Ловеч, а след това в местния затвор. Съден е от „народния съд” в Ловеч. Присъдата излежава в Ловешкия затвор, а в един период е въдворен в лагера „Пазар дере” в Троянския балкан.

След освобождаването си се връща и задомява. Приема свещеничество и го назначават да служи в храм „Св. Въведение Богородично“ в Дряново. Служи като енорийски свещеник и архиерейски наместник повече от 40 години.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 110-114.