line head

Янко Ангелов Кирилов (Йоан)

Янко Ангелов Кирилов (Йоан)
23 септември 1907 г.
село Гюренджия (Огняново от 1950 г.), Софийска област.
село Малко Белово (присъединено към Белово през 1968 г.), област Пазарджик.
Селски.
Висше духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
49 години.
село Малко Белово, 1961 г.
2 месеца лишаване от свобода.
Каменна кариера „Огняново“, Пазарджишко.
2 месеца.
Наблюдателно дело.
„САТАНА”.
Янко Кирилов получава началното си образование в родното си село, а прогимназия завършва в гара Вакарел. Постъпва в Софийската семинария, но след завършване на III клас прекъсва поради липса на средства за една година. След завършване на IV клас окончателно напуска семинарията. През 1930 г. Янко подава документи за свещеник, но не е ръкоположен, защото няма завършено средно образование. По-късно чрез Пловдивския митрополит Максим Светият Синод одобрява Янко за свещеник и го назначава в село Малко Белово, Пазарджишко.

С името Йоан той е посрещнат от селяните с голяма любов. По инициатива на свещеника в селото е създадена кооперация и построено училище. Завършва семинария, а през 1945 г. постъпва в Богословския факултет в Софийския университет, в който се дипломира. По време на репресии срещу негови съселяни, той подпомага семействата им духовно и материално.

На 10 март 1956 г. е издадено постановление за откриване на наблюдателно дело към него с псевдоним „САТАНА”. От този момент е подложен на следене. През 1961 г. е изправен на подсъдимата скамейка. Срещу него е открит процес, като предварително чрез заплахи и психически тормоз са осигурени лъжесвидетели. Осъден е на два месеца затвор, които изтърпява в каменната кариера „Огняново“ край Пазарджик. Заболява от диабет и напуска земния свят на 12 декември 1977 г.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 36-44.