line head

Никола Васев Наков (Калистрат)

Никола Васев Наков (Калистрат)
28 ноември 1891 г.
село Бобошево (днес град), област Кюстендил.
Рилския манастир.
Богато търговско семейство.
Висше духовно.
Женен.
Свещеник.
Архимандрит, игумен на Рилския манастир.
57 години.
Рилския манастир.
Софийски областен съд, 29 юни 1949 г.
10 години строг тъмничен затвор и 15 години лишаване от граждански права.
Шуменски затвор.
3 години.
Бачковския манастир (заточен).
Никола Наков завършва Първа софийска мъжка гимназия през 1912 г. и заминава да следва Търговска гимназия в град Анверс, Белгия. Поради войната се завръща. Следващата година продължава образованието си в град Лиеж, Белгия, в търговския отдел на Правния факултет. След първата учебна година е мобилизиран и участва в Първата световна война, като стига до чин поручик. Уволнявайки се, започва да се занимава с търговия. Създава семейство, но съпругата му почива през 1934 г.

През 1934 г. постъпва като послушник в Рилския манастир. Приет е да следва в Богословския факултет на Софийския университет. През 1938 г. е подстриган за монах с името Калистрат. Послушанието му е иконом на манастира до 20 ноември 1944 г., когато е избран за игумен. Високообразован той се изявява като един от изтъкнатите игумени на светата обител. Извършва големи ремонти и построява нови здания към манастира. По време на неговото игуменство манастирът се издига не в само материално, но и в духовно отношение.

След политическата промяна през 1944 г. новата власт не одобрява дейността му особено при противопоставянето му при изваждането на тленните останки на цар Борис от гробницата в Рилския манастир. Поради изобличаването на несправедливо издадените смъртни присъди и обявяването му против национализацията на манастирските имоти на 29 юли 1948 г. архимандрит Калистрат е арестуван. Откаран е в Софийския централен затвор, където в продължение на шест месеца е подложен на разпити по 16 часа на ден. През 1951 г. е изпратен да изтърпи присъдата си в Шуменския затвор.

През 1952 г. е помилван от Президиума на Народното събрание и освободен от Шуменския затвор. Изпратен е на заточение в Бачковския манастир. Въпреки големите трудности успява да развие голяма духовна дейност там. В Бачковския манастир е посещаван от много монаси, монахини, богослови, семинаристи и миряни. В началото на 1959 г. се разболява от пневмония и почива на 23 януари същата година.
1. Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 195-200.
2. Църковен вестник, брой 23 от 2002 г., Архимандрит Калистрат Наков, игумен на Рилския манастир.