line head

Григорий Попвасилев

Григорий Попвасилев
16 април 1907 г.
село Белчин, Софийска област.
гр. Лом.
Семейство на свещеник.
Висше духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
38 години.
гр. Лом.
„Народния съд”.
10 години лишаване от свобода (1945), 17 години лишаване от свобода (1958).
затворите в Лом, Враца и Плевен.
13 години и 6 месеца.
Лагерът „Белене“.
1 година.
Григорий Попвасилев завършва с отличие Софийската духовна семинария през 1926 г. като стипендиант на Светия синод и на Видинската митрополия. През 1929 г. е ръкоположен за свещеник. Служи като втори свещеник при баща си, а след това при храм „Свето Успение Богородично“ в гр. Лом. През 1934 г. е назначен за свещеник при Българската легационна църква в Букурещ. Там завършва Богословския факултет с научно звание  „лисансие по богословие“. След това продължава научните си занимания за докторат по църковно право. Отец Григорий е част от културния елит на Лом.

През месец септември 1944 г. е арестуван и обявен за народен враг. На връх Великден през 1945 г. е осъден от „народния съд” на 10 години лишаване от свобода и е откаран в затвора в град Лом. След година и половина е освободен поради амнистия. От затвора излиза съсипан физически.

През 1951 г. е отново арестуван и е въдворен в лагера „Белене”. Там престоява една година, която слага тежък печат върху здравето му. През 1958 г. отново е арестуван и осъден на 17 години затвор. От тях излежава обаче 12 години, като една част от тях прекарва във Врачанския затвор, а другата в Плевенския. Мъчен е продължително и жестоко.

При много трудни условия отец Григорий служи на църквата 41 години и то с рядко достойнство.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 90-96.