line head

Атанас Василев Джавков (Борис Априлов)

Атанас Василев Джавков (Борис Априлов)
21 март 1921 г.
гр. Малко Търново, Царство България (днес област Бургас).
гр. София.
Семейство на служещи.
Средно.
Женен.
Писател, хуморист и драматург.
Драматург в Драматичен театър – Сливен.
Безпартиен.
52 години.
Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.
Шесто управление на ДС.
Преди 9 септември 1944 г. е писал шовинистични статии и е участвал в мероприятия на „Ратник“. Изразява антисъветски настроения, превел е и разпространявал лично и чрез други лица произведения на Солженицин.
Дело за оперативна проверка.
Отдел 01 „Интелигенция“ на Шесто управление на ДС.
„СВИРЧО“.
Атанас Джавков, който става известен като писател под псевдонима Борис Априлов, учи в Бургас и още в гимназията публикува разкази, фейлетони и стихотворения в местните вестници. През 1947 г. е поканен от Радой Ралин да работи във вестник „Стършел“ и семейството му се мести в София. В 1956 г. посещава Лондон и Западна Европа в частно пътуване със съпругата си, което му струва работата във вестника. Анонимно писмо го набеждава, че е английски шпионин, пее шлагери от английски и американски филми. Априлов подава оставка преди да бъде уволнен и попада в черните списъци на неблагонадеждните-почти не работи на заплата, а се издържа изключително само от писателска дейност.

В периода 1959-1963 г. е драматург и литературен редактор в Главна дирекция „Български циркове“, а от 1977 до 1980 г. е щатен драматург в Драматичен театър – Сливен, за да получи право на пенсия. Печели редовно награди на Фестивалите на куклените пиеси и други. За цялостното си творчество Борис Априлов е удостоен с литературната награда на МНП „Петко Р. Славейков“ за 1993 г.

В документите на Шесто управление на ДС се посочва, че "в дома на Априлов се събират интелектуалци, с които от вражески позиции коментира социалистическата ни действителност и слушат предавания на „Би Би Си“.
АКРДОПБГДСРСБНА – М, ф. 22, оп. 1, а.е. 12, л. 50, строго секретна информация относно: Някои прояви сред художествената интелигенция през 1973 г. на Шесто управление на ДС.
borisaprilov
Борис Априлов | Снимка: borisaprilov.wordpress.com.
dok-1dok-2
Началната страница от документа на Шесто управление на ДС и частта за Борис Априлов | Източник: comdos.