line head

Марко Димов Сакарски

Марко Димов Сакарски
15 септември 1894 г.
село Набожно, Харманлийско (днес то не съществува, районът попада в област Хасково).
гр. Харманли, област Хасково.
Висше.
Женен (с две деца).
Адвокат.
Народен представител от Харманли в 25-то Народно събрание (1940-1944).
50 години.
Втори върховен състав на „народния съд”.
Осъден на смърт, 5 млн. лева глоба в полза на държавата, лишаване от права завинаги и конфискация на целия имот в полза на държавата.

Марко Сакарски получава духовно образование (1909-1910) в Бачковския манастир и средно образование в Хасковската гимназия. Взима участие в Първата световна война (1915-1918) като редник в 30-ти пехотен Шейновски полк, 2-ра рота. На 16 ноември 1915 г. в боевете на Косово поле е ранен на осем места, вследствие на което е получава частична парализа на дясната ръка и неподвижност на всичките пръсти на същата ръка. Признат е за инвалид с 50% изгубена работоспособност. За проявена храброст е награден с войнишки кръст „За храброст” и „За заслуга”.

След войната следва в Юридическия факултет на Софийския държавен университет, който завършва през 1921 г. изкарва стаж в Хасковския окръжен съд и след това е назначен за мирови съдия в Кърджали и Харманли.

delcho todorov marko sakarski

През 1926 г. става адвокат в Харманли. Взема активно участие в обществено-политическия и културно-просветния живот на своя край. Член е на училищното настоятелство в Харманли (1931-1934) и в следващ период. Кмет е на село Елена (1937). Деятел е на читалището в Харманли и се смята за първия харманлийски краевед със заслуги за установяване на мястото на извора на белоногата от едноименната поема на Петко Славейков.

Председател е на местното туристическо дружество „Родопи” и инициатор на създаването на първата изкуствена гора в Харманли по дефилето на река Олу дере. Епархийски избирател и автор на книгите „Стогодишнината на църквата Св. Анастасия” и „Църковни борби”, свързани с църквата, както и още няколко краеведски изследвания. По негово предложение в изградената в Харманли църква „Св. Иван Рилски” е вградена чисто българска стилна резба, единствена на Балканския полуостров. Автор е на множество сказки и е редактирал е вестниците „Харманлийски глас”, „Харманлийско ехо” и „Харманлийски обзор”.

bogdan filov marko sakarski tsar boris 1941

За народен представител е избран на 28 януари 1940 г. като кандидат на втора Харманлийска колегия. Член е парламентарните комисии на народното просвещение и по проверка на изборите.

По време на съдебния процес на Втори върховен състав на „народния съд” не се признава за виновен. Заявява, че не е гласувал за присъединяването на България към Тристранния пакт.

Комитетът на Отечествения фронт от село Мъдрец, Харманлийско изпраща документ до „народния съд”, в който твърди, че в изказване Марко Сакарски е говорил против СССР.

Втори състав на „народния съд” го осъжда на смърт. Присъдата не подлежи на обжалване и е изпълнена веднага на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Марко Сакарски е убит с останалите осъдени на смърт депутати от 25-то Народно събрание, тримата регенти, министри, висши военни и царски съветници.

С решение №243 от 12 април 1996 г. на състав на Върховния съд присъдите на Втори върховен състав на „народния съд”, с които са осъдени 126 депутати от 25-то Народно събрание, са отменени, като ги признава за невинни.
1. Личен архив на Нели Гергевска, правнучка на Марко Сакарски.
2. Държавна агенция архиви, ЦДА, ф. 1449, оп. 1, а.е. 79, л. 95-100, 107, 110-113, 133, 142, документи на Втори върховен състав на „народния съд” за съденето на Марко Сакарски.
markosakarski-1940
Марко Сакарски, около 1940 г. | Снимка: Личен архив на Нели Гергевска, правнучка на Марко Сакарски.
01-voenna-invalidna-karta-sakarski02-karta-obviniaem-sakarski03-izpozenie-sakarski04-razpit
Документ №1: Лична военна инвалидна книжка на Марко Сакарски. Документ №2: Карта на обвиняемото лице Марко Сакарски. Документ №3: Първа страница от писмения отговор на Марко Сакарски до „народния съд”, писан от Централния затвор през декември 1944 г. Документ №4: Началната страница от разпита на Марко Сакарски от Втори състав на „народния съд” | Източник: Държавна агенция „Архиви” (archives.bg/narodensud).