line head

Андон Стоев Андонов

Андон Стоев Андонов
29 декември 1929 г.
село Бозвелийско, област Варна.
гр. Провадия.
Селски.
Завършва строителен техникум.
Неженен (към момента на арестуването и осъждането)
Геодезист.
Участвал в нелегална организация на николапетковисти, бореща се против народната власт.
БЗНС „Никола Петков”.
22 години.
Военно поделение в гр. Русе.
гр. Варна.
Държавна сигурност – Варна.
Варненски окръжен съд.
8 години затвор.
Варненски затвор.
1 година.
Лагера „Белене”.
6 години.
гр. Варна.
Групово дело за оперативна разработка.
Отделение за следене на контрареволюционните елементи към Държавна сигурност в Окръжно управление на МВР-ДС Варна.
Андон Стоев е привърженик на земеделското опозиционно движение след 1945 г. Завършва училище в родното си село Бозвелийско, община Провадия, а след това и технически техникум във Варна. Под влиянието на идеите на земеделското движение на убития през 1947 г. Никола Петков участва в група на младежи, целяща да създаде организация с антикомунистическа насоченост.

Организацията е разкрита от Държавна сигурност, а Андон Андонов е арестуван, в момент, в който отслужва военната си служба като трудовак в Русе. По съдебния процес във Варна е признат за виновен и осъден на 8 години затвор по обвинение за участие в нелегална организация . Тогава е 22-годишен. Една година лежи във Варненския затвор. През 1953 г. е откаран с други затворници в лагера „Белене”.

Работи по изграждането на диги, а като земемер и геодезист участва с група от лагеристи, на които ръководството на лагера им възлага да съставят кадастъра на Беленския архипелаг от острови, на най-големия от които „Персин” е лагерът.

След 1956 г., когато режимът предлага освобождаване на онези лагеристи, включително и такива, които имат присъди, срещу декларация за отказване от идеите си и приобщаване към „народната власт”, Андон Андонов отказва да признае вина и е оставен да излежи остатъка от 8-годишната си присъда. Освободен е на 19 май 1958 г.

Завръща се в родния си край, където успява да започне работа като технически ръководител геодезист на най-големите хидро-обекти във Варненско – аз. „Снежина”, яз „Цонево”, деривацията „Цонево-Девня” и др. След 10 ноември 1989 г. участва във възстановяването на БЗНС „Никола Петков” във Варненско и е негов представител през 90-те години в гр. Провадия, където живее.
Виж свидетелството на Андон Стоев за „Белене” във видеото – ТУК.
1. Интервю с Андон Стоев на журналиста Христо Христов за сайта pametbg.com.
2. Личен архив на Андон Стоев.
dsc0165
Андон Стоев в дома си в гр. Провадия, октомври 2015 г. | Фотограф: Христо Христов.
dsc0179
Снимка на Андон Стоев като войник и документ, удостоверяващ престоя му в „Белене” | Личен архив на Андон Стоев.