line head

Стартира сайтът pametbg.com за жертвите на комунизма в България

„Говорете, споделяйте, разказвайте за жертвите на комунизма и помнете”. С този призив от 28 януари 2016 г. стартира нов сайт – „ПАМЕТ 1944-1989” (pametbg.com), посветен изцяло на жертвите на комунизма в България.

С много емоции, пълна зала от граждани, общественици и хора, вълнуващи се от темата за непрочетената страница на комунизма, премина специалната пресконференция в БТА, на която беше представен новият проект pametbg.com.

Негов автор е разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com и agentibg.com Христо Христов, поднасящи специализирана информация за периода на тоталитарното комунистическо управление на БКП.

Новият сайт, който е съвместен проект на журналиста и фондация „Конрад Аденауер” си поставя за цел да събере и съхрани на едно онлайн място знанието и информацията за жертвите на тоталитарния комунистически режим без значение на техните възгледи, убеждения, политическа принадлежност, социален статус или вероизповедание. Журналистът е подпомагат от малък екип, в който са включени студенти и граждани, работещи по извличането на информация от различни държавни архиви.

Освен систематизиране на жертвите по вида на репресията модерната онлайн платформа предлага и широки възможности за търсене и филтриране на жертвите по региони, по групи, преследвани от режима, по партийна принадлежност, по вероизповедание, по местонахождение на лагери и затвори, по състави на т. нар. народен съд, а не на последно място по важност и търсене по „обекти” на Държавна сигурност – тоест търсене на хора/жертви, които са били обекти на разработки, наблюдавани, проверявани, издирвани от ДС или профилактирани.

DSC 1622

Мащабните възможности за търсене на жертви по различни критерии се изразяват и в неограничения брой комбинации между изброените по-горе групи.

Сайтът pametbg.com предлага и специална секция, в която са систематизирани всички основни престъпления на комунизма в България, а именно от убийствата без съд и присъда до унищожаване на досиетата от БКП/БСП-ДС през 1990 г. В отделна секция са представени опитите на осъждане на отделни престъпления в България, както и информация за европейския процес за международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими.

Христо Христов заяви, че новият сайт е отговор на тенденцията през последните години в медиите да циркулират бивши кадрови служители на ДС или сътрудници, които да се представят като „жертви” на отворените им досиета. Докато истинските жертви на режима са забравени и изтикани в периферията на обществения интерес.

DSC 1707
По думите му обаче именно жертвите на комунизма могат да бъдат образци за родолюбие и патриотизъм, защото техните съдби най-добре осмислят цената на такива общочовешки ценности като свободата, правото на мнение, вероизповедание, и свободно предвижване.

Сайтът съдържа и секции „ДОКАЗАТЕЛСВА” и „СВИДЕТЕЛСТВА”. В първата ще се публикуват онлайн документи, разкриващи репресии при комунизма (първият документ е решението на Комисията на ЦК на БКП от 1962 г., потвърдила нечовешкия режим, насилията и убийствата в лагера „Слънчев бряг” край Ловеч).

Във другата секция „СВИДЕТЕЛСТВА” ще се публикуват свидетелства на жертви, оцелели при режима или спомени и разкази на близки на такива жертви. Там вече може да бъде видяно първото видео свидетелство на бившия лагерист от „Белене” Андон Стоев, осъден на 8 години по обвинение за участие в нелегална група на николапетковисти.

Друга разтърсваща история е на Красимира Ташева, дъщеря на осъдения на смърт и убит през 1953 г. земеделец опозиционер Иван Ташев (виж профила му в сайта - ТУК).

DSC 1666На представянето на сайта от Варна бяха пристигнали специално за премиерата синът и дъщерята на лагериста Андон Стоев, както и Красимира Ташева с брат си Иво Ташев.

Журналистът им благодари публично за това, че са първите, които се решават да споделят своята родова памет за репресиите при комунизма на pametbg.com и изрази надежда, че техният пример ще бъде последван и от други хора.

Христо Христов отбеляза, че сайтът вече има и първия дарител в лицето на българския емигрант от Германия Петър Богданов Аухаген, който в обръщението си към читателите (виж го - ТУК), призовава проектът да бъде подкрепен от хората, за да може той да се превърне във виртуален обелиск на жертвите на комунизма в България.

DSC 1687

В момента pametbg.com стартира с 250 профили на жертви, като най-многобройните групи са на горяни, интелектуалци, наблюдавани или разработвани от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, политически затворници, съдени за разпространяване на слухове срещу НРБ или за „престъпления” срещу социалистическия строй към май 1989 г., както и профили на жертвите, осъдени от Първи върховен състав на „народния съд” – регентите, бившите министър-председатели, бивши министри и царски съветници.

„Призивът ви близките на жертвите да споделят на сайта информацията, снимки, документи за своите близки е абсолютно важен”, заяви френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който присъстваше на пресконференцията.

Той посочи, че е важно и страните на Европейския съюз, които не са преживели режима на комунизма, да знаят за неговите престъпления и жертви и тази част от европейската история да бъде преосмислена.

DSC 1697
„С този сайт Христо Христов и неговия малък екип пишат учебника по история, който учениците трябва да учат в училище”, заяви по време на конференцията легендата на българския женски тенис Юлия Берберян. Тя изрази надеждата, че в близко време над тази тема ще бъде вдигната завесата в образованието, където периода на тоталитарния режим е бегло засегнат, а информацията за жертвите – липсва.

„Христо, ти стана една институция, казвам го като приятел и колега”, коментира на финала на представянето Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. „Това, което правиш е достойно за една институция”, допълни тя.

„След 1989 г. в България беше направено много за изясняване и осмисляне на близкото минало, но главно от страна на частни лица и неправителствени организации. За съжаление досега липсва истински систематична държавна политика в тази област. Затова фондация „Конрад Аденауер” подкрепя инициативи в тази посока и в случая проекта на Христо Христов за изграждане на уебсайт „ПАМЕТ 1944-1945” за жертвите на комунизма, който намираме за много навременен, ценен и полезен”, се казва в обръщение на д-р Марко Арндт, ръководител на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”, прочетено на пресконференцията, той като г-н Арндт не можа да присъства на нея поради здравословни причини.

DSC 1714

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който подкрепя от самото начало първия интернет проект – desebg.com – на журналиста също изпрати поздравителен адрес до участниците в представянето на новия сайт pametbg.com. В него г-н Ковачев посочва:

„За мен е изключително удоволствие да приветствам създаването на този виртуален извор на паметта, който цели да събере на едно място и да направи достъпни за широката общественост информацията за жертвите на комунизма в България. Поздравявам г-н Христо Христов за неговата смелост и неуморна работа, насочена към разкриването на прикривани  факти от историята на България в годините на комунистическата диктатура.

Бих искал да изкажа и своите специални благодарности към фондация „Конрад Аденауер”, и специално към д-р Марко Арндт, за тяхната подкрепа за процесите на преосмисляне и обективен прочит на тоталитарното минало на България.”

Сред присъстващите на представянето бяха и оцелели от репресиите жертви като Георги Саръиванов и Алфред Фосколо, както и депутатите от 40-то Народно събрание Касим Дал и Минчо Спасов, които са едни от хората, оказали влияние за приемането на закона за отварянето на досиетата на ДС през 2006 г., а също така и бившият министър на вътрешните работи (2014-2015) Веселин Вучков.