line head

Гражданска инициатива на журналиста Христо Христов и фондация „Конрад Аденауер”

Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” е съвместен проект на журналиста Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и agentibg.com и Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”. Разработването му се осъществява в периода юни-ноември 2015 г., функционира от средата на месец декември 2015 г., а официалното му представяне е в края на месец януари 2016 г.

Цели на проекта

Проектът има за цел да съхрани паметта за жертвите на тоталитарния комунистически режим в България в периода 1944-1989 г. без значение на техните възгледи, убеждения, политическа принадлежност, социален статус или вероизповедание. Това се постига чрез създаването на специален сайт (pametbg.com), представляващ модерна онлайн платформа с широки възможности за систематизиране на престъпленията на Българската комунистическа партия (БКП) и изграждането на единна база с данни и информация за жертвите, която с помощта на вградена система за разширено търсене да може свободно да се използва по бърз, лесен и достъпен начин.  

Набързо изтласкани в периферията на общественото внимание жертвите на комунизма потънаха в забвение още в началото на прехода към демокрация не само заради неудобната истина за репресиите на тоталитарния диктатура, но и поради слабата култура и липса на традиция в българската национална памет.

Политическият и обществен дебат през следващите две десетилетия се изкриви и подмени, за да се стигне до там, че истинските жертви бяха забравени, а в медийното пространство удобно и трайно се настаниха сътрудниците на Държавна сигурност, манипулиращи миналото и представяйки себе си като „жертви” на законово регламентираното отваряне на архивите за тяхната тайна оперативна или агентурна дейност по времето на комунизма.

Малкото непоследователни законодателни и граждански инициативи за преодоляване на комунистическото наследство в България, се оказаха недостатъчни за изграждане на култура на паметта към хилядите, заплатили с живота си и към други хиляди, понесли физически и психически репресии заради своите убеждения, възгледи, вяра и свободолюбие, противоречащи на тоталитарната комунистическа идеология и режим.


Запълване на институционалната празнина за знание
за жертвите и активизиране на родовата памет

Сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” е гражданска инициатива, но въпреки това има амбицията да запълни институционалната празнина, незаинтересованост и мълчание в България по отношение на преосмислянето на комунистическата диктатура и подобряването на културата на почитане на хората, преживели репресии по време на тоталитаризма чрез осигуряване на свободен достъп до знанието и информацията за съдбата на жертвите. Чрез тази информираност на обществото се цели да се даде тласък и да се поддържа процеса на морално осъждане на антихуманната комунистическа система.

„ПАМЕТ 1944-1989” обединява натрупания след краха на комунистическата система изследователски опит в България в обективното разкриване на факти и доказателства за тоталитарния комунистически режим и събирането на разпиляната мозайка за неговите престъпления и жертви. В основата на сайта са заложени духа и разбиранията на приетите по този проблем ключови документи и послания на значими европейски обществени инициативи и институции, а именно:
  • Резолюция 1418 (2006) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими;
  • Пражката декларация „Европейската съвест и комунизмът” (2008);
  • Резолюцията на Европейския парламент „Европейската съвест и тоталитаризмът” (2009 г.).

Сайтът си поставя за цел да провокира и предизвика към по-активна позиция наследниците, съхранили родова памет за свои близки, родственици или познати и семейства, които са били жертви на комунистическия режим, независимо дали живеят в България или извън нея, като ги приканва да разкрият и споделят преживяното чрез предоставяне на свидетелства – информация, архиви, документи или снимков материал, които да бъдат публикувани на „Памет 1944-1989”.

Проектът се осъществява с участието на малък екип от студенти и граждани, чиято дейност се координира от журналиста Христо Христов. Активно се използва съдействието на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”.


Благодарности

Благодаря на фондация „Конрад Аденауер” и на ръководителя на Софийското ѝ бюро (2011-2015) д-р Марко Арндт за подкрепата и активната позиция в европейския и българския дебат за научаването на истината за тоталитарните комунистически режими и жертвите им в страните от Централна и Източна Европа и преосмислянето на този период чрез даването на тласък на различни смислени инициативи на представители на гражданското общество в България.

Благодаря на Петър Богданов Аухаген от Кьолн, Германия, който е първият дарител, не само насърчи идеята за такъв сайт, но и подкрепи създаването му (виж посланието му – ТУК).

Благодаря на г-жа Красимира Ташева от София и г-н Стойчо Стоев от Варна, които бяха първите граждани, споделили информация за съдбата и репресиите, извършени над техните бащи – Иван Ташев и Андон Андонов, както и за това, че ми предоставиха достъп до семейните архиви и снимки – един пример за останалите наследници, които биха желали подобна родова памет да бъде споделена по начин, по който да достигне до повече хора. Благодаря и на г-н Петко Чорбаджиев, който предостави първото писмено свидетелство за репресията на свои роднини, в което е описано преживяното от тях при принудителното им изселване.

Благодаря на разработчика на сайта за усилията и професионализма, вложени в създаването на този прекрасен продукт и на студентите, които работят по извличането на информация за жертви на комунизма от документите в Държавна агенция „Архиви” и в Комисията по досиетата (имената им не се съобщават от съображения за тяхната сигурност, тъй като за съжаление в България продължава да има противници на разкриването на истината за комунизма, които дори четвърт век след края му биха могли по един или друг начин да им навредят). Благодаря на Емилиян Богданов за подготвените профили на жертви при систематизирането на информация от документите на Държавна сигурност и военното разузнаване и мемоарни източници.

Благодаря на актьора Руси Чанев за ценните му съвети и участието му в специалния клип към сайта, както и на целия екип, участвал в заснемането и реализацията му – режисьора Димитър Коцев-Шошо, оператора Венцислав Нешев, автора на музиката към него Виктор Стоянов и на монтажист Зорица Коцева. Благодаря и на отец Паоло Кортези и Михаил Маринов, за гостоприемството и съдействието им при осъществяване на снимките в Белене и на остров „Персин”.

Благодаря на преводачите проф. Ана Димова и Дейвид Мосъп, които приеха нелеката задача да представят информацията на „ПАМЕТ 1944-1989” на немски и английски език, като по този начин тя да стане достъпна и извън пределите на България.

Благодаря на Борислав Скочев, основател на сайта „Демокунизация”, за съветите при създаването на структурата на „ПАМЕТ 1944-1989” и за предоставените архивни материали за ползване. Благодаря на Георги Михайлов, основател на сайта desehistory.com, за приятелската подкрепа и предоставената техника. Благодаря на основателя на сайта lostbulgaria.com Пейо Колев за възможността да се използват безвъзмездно снимки на конкретни личности, жертви на режима на БКП. В изработването на главата на сайта е използвана снимка (на жената със затворените очи вдясно) на фотографа Румен Пръвчев от първото поклонение в бившия лагер „Белене” през юни 1990 г., публикувана във в. „Демокрация”.


Кауза: Истина и памет

Предстои ни много работа, но вярвам и съм убеден, че сайтът „ПАМЕТ 1944-1989” ще се превърне в онзи липсващ базисен източник, който да систематизира и разшири познанието за жертвите на комунизма и неговите репресии, като това познание се концентрира на едно място и става лесно достъпно за следващите поколения българи. Дано те да открият в него истинските образци на поведение, морал, патриотизъм и героизъм в името на свободата, независимостта и демокрацията в родината ни.

Малкият екип влага труда си в тази кауза за истина и памет в знак на почит и преклонение пред хората, поставени под репресии при тоталитаризма в България, техните семейства и родственици, за може да бъде изтрита прахта на забравата от знайните и незнайни жертви и техните имена да намерят своето заслужено място в обществената памет и в историята.

Говорете, споделяйте, разказвайте за жертвите на комунизма и помнете!  

Христо Христов, основател на „ПАМЕТ 1944-1989”