line head

Атанас Иванов Бинков

Атанас Иванов Бинков
село Цалапица, област Пловдив.
село Цалапица.
Заможно селско семейство.
Женен с четирима сина.
Земеделски производител и търговец.
село Цалапица.
след 9 септември 1944 г.
село Цалапица.
Атанас Иванов Бинков е заможен селянин. Произвежда разнообразна селскостопанска продукция, изкупува пипер и грозде, има винарска изба и мелница за фураж. Само в неговата и още две къщи в Цалапица има телефон. Неговият племенник Йордан Бинков е комунист, един от ръководителите на Септемврийските бунтове в Цалапица през 1923 г. След потушаването на въоръжения метеж напуска страната и заминава за Москва с финансовата помощ на чичо си.

Атанас Бинков е арестуван на 9 септември 1944 г. и убит. Роднините предполагат, че тялото е хвърлено заедно с други жертви в кладенец. Бинкови са заподозрени, че през януари 1944 г. са се обадили по телефона на военните и са предизвикали блокада на селото, в която загива нелегалният Стою Дачев и са запалени 7 партизански къщи. Всъщност от телефона на Бинкови се обажда техен съсед, който е знаел за скритите нелегални, а те не знаят на кого се обажда.

Няколко дни след  убийството на Атанас е арестуван синът му Иван Бинков, който също е убит. Жената на Иван е задържана и подложена на жестоки побоища. По-късно другият му син Йордан е обвинен и съден от „народния съд”, че е донасял на властта за нелегалните (обвинителен акт по нак. пр. №8/45 г.), но е оправдан. Третият син Костадин през 1948 г. е осъден и изпратен в Пазарджишкия затвор за 5 години по донос, че говорел срещу народната власт. Племенникът Йордан Бинков се завръща в България, заема ръководен пост и се опитва да спаси чичо си, но той вече е убит.
Изчезването на Атанас Бинков и информацията за убийството му са описани в спомените на Йордан  Атанасов Джамбов, Гинка Иванова Бинкова-Кирева, Борис Иванов Бинков, Петър Благов Бухалов, Гюрга Йорданова Бинкова, записани от Надежда Любенова.
Надежда Любенова, „Заритите кладенци край Цалапица проговарят”, второ допълнено издание, издателство „Макрос”, Пловдив, 2016 г., с.20, 34-43, 105-108.