line head

Евстати Владимиров Пандурски

Евстати Владимиров Пандурски
28 ноември 1904 г.
гр. Радомир, област Перник.
село Бояна, Софийско.
Семейство на свещеници.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
40 години.
Местността Чуканова ливада, край Княжево, София.
Около 17 септември 1944 г.
село Бояна.
Евстати Пандурски завършва семинария през 1927 г. След като е назначен за свещеник в село Бояна, започва да следва политикономия в Свободния университет. Високоинтелигентен той владее френски, немски и руски език. Също така е и голям калиграф. Респектира с високите си духовни качества и с външния си вид. По негова инициатива през 1934 г. са обобщени и издадени изследванията за миналото на Бояна и Боянската църква. По негово време църквата в Бояна става предпочитано място за кръщаване и венчаване на софиянци и на хора от тогавашния столичен елит.

На 9 септември 1944 г. в дома на свещеника нахлуват въоръжени лица да търсят оръжие. Оръжие не намират. Добри хора го посъветват, докато затихне бурята, да отиде при родителите си в село Крайници, Кюстендилско, където баща му е свещеник. След десетина дена му се обаждат да се върне, понеже в Бояна е спокойно. След като се връща, още при читалището е арестуван и вече никой не го вижда. Това става на 17 септември.

Селянин, живеещ на пътя за Княжево, вижда да водят свещеника в 4,30 часа през нощта. Всъщност те не го отвеждат в участъка, а на Чуканова ливада. Изтезават го, скубят му брадата, бият ли го жестоко до умъртвяване. Днес близките му не знаят къде е неговият гроб.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 219-226.