line head

Цаню Митков Тафров ( отец Стефан)

Цаню Митков Тафров ( отец Стефан)
село Зелениково, област Пловдив.
село Зелениково.
Благочестиво християнско семейство.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
Местността „Мечка”, близо до село Златосел, Пловдивско.
Около 24 септември 1944 г.
село Зелениково.
Цаню Тафров завършва Черепишкото свещеническо училище и през 1935 г. е ръкоположен за свещеник. Заема енорията на село Зелениково, като обслужва и село Бабек. Служи с чувство на голяма отговорност. Обича църквата си и я поддържа в изряден вид. Създава ученически детски хор. След това основава и младежки църковен хор. Голямата му просветна дейност съживява духовността в това малко китно село.

Затова ревностният свещеник през септември 1944 г. се оказва неудобен. Напуска селото и отива в Бачковския манастир. После остава в дома на свои сродници в Пловдив. Когато отец Стефан излиза да изпрати презвитерата е проследен. Качени са и двамата в колата и ги закарват в Зелениково. Още с пристигането го арестуват и отвеждат в общината. Там заварва арестувани още шест души. Подложен е на изтезания и унижения. През нощта, когато ги извеждат никой не ги вижда.

Той и останалите са убити в местността Юнчула и хвърлени в дълбоко дере. Отец Стефан е измъчван много. Той е убит последен. Заравят ги полуживи. Убийците нямат търпение да ги изчакат да умрат и ги умъртвяват с кирки и лопати, за да не се чуват изстрели.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 233-241.