line head

Никола Терзиев

Никола Терзиев
село Ситово или Орехово по други сведения, Родопите.
Женен с деца.
Секретар-бирник в общината на село Стряма.
село Стряма.
След 9 септември 1944 г.
село Стряма.
Никола Терзиев е от Родопите – село Ситово или Орехово по други сведения. Работи като секретар-бирник в общината на село Стряма. По време на акцията на 9 юли 1944 г. партизаните го търсят в квартирата  му, но той бяга и се скрива. Отвличат едната му дъщеря, за да го подмамят чрез нея и заловят. При изтеглянето от селото партизаните оставят момичето в една крайна къща и то се отървава само с преживения страх.

Никола Терзиев е арестуван на 9 септември 1944 г. и пребит, а на 11 септември е осъден от самозвания незаконен партизански съд в селото. Убит е, но не се знае къде е захвърлено тялото. Убиват и хазаина му Стефан Рангелов Ставрев.
Информация за изчезването и убийството на Никола Терзиев се съдържа в спомените на Жоро Борисов Караилански, Георги Иванов Фелдшерски, Димитрия Ст. Йовчева, Донка Ив. Шопова, Христо Георгиев Еневски, Михаил П. Лалев, Надежда Н. Караиланска, Иванка Митевска, записани от Надежда Любенова.
Надежда Любенова, „Стряма – вторият Батак – 1944 г.”, трето допълнено издание, издателство „Макрос”, Пловдив, 2015 г., с.27, 48, 68, 76,111, 166, 178.