line head

Тома Георгиев Томов

Тома Георгиев Томов
8 април 1930 г.
село Чавдар, Софийска област.
село Чавдар, Софийска област.
Средно земеделско семейство.
Средно гимназиално.
Нежен.
Войник, трудовак.
Санитарен младши сержант по трудова повинност.
Земеделски младежки съюз (1945-1947).
22 години.
гр. Русе при строенето на Дунав мост, 12 февруари 1953 г.
гр. София – 5-то Военно окръжие.
Военно контраразузнаване-ДС – София.
Военен окръжен съд – София.
Решение №33 от 29 юли 1953 г. Софийски областен военен осъден на смърт чрез разстрелване и лишаване от военна чест, лишаване от права завинаги и конфискуване в ползва на държавата на цялото му имущество по обвинение за участие в нелегална група, поставила си за цел свалянето на властта. С присъда №639 на Върховния съд от 28 септември 1953 г. смъртната присъда е заменена с 20 години затвор.
Софийския централен затвор (4 години) и в Плевенския затвор (2 години).
6 години.
Районно управление-ДС Пирдоп.
Дело за оперативна проверка от 1958 г. до 1965 г.

Тома Томов е член на Земеделския младежки съюз след 9 септември 1944 г., който през 1953 г. е арестуван като трудовак по време на строежа на Дунав-мост по обвинение за участие в нелегална група, поставила си за цел да събори властта.

Toma Tomov 1952

Осъден е на смърт чрез разстрел (юли 1953 г.), присъда, която е заменена след обжалването ѝ с 20 години затвор, тъй като не е доказана реална дейност.

svidetelstvo
Освободен в края 1958 г. след последвали амнистии, като излежава общо 6 години затвор. От досието си, което прочита след промените, установява, че срещу него е доносничил друг войник, внедрен между войниците с цел да ги провокира към действия в казармата против властта. От досието също така установява, че след излизането му от затвора е бил следен от Държавна сигурност до 1965 г.

Toma Tomov 2016
След освобождаването си от затвора успява да започне работа в Медодобивния комбинат „Георги Дамянов” – Пирдоп. След 10 ноември 1989 г. е един от земеделците в родното си село Чавдар, възстановили местната земеделска дружба.

Виж видео със свидетелството на Тома Томов за преживяното от него – ТУК.
1. Интервю с Тома Томов за сайта pametbg.com.
2. Личен архив на Тома Томов.
tomatomov
Тома Томов като войник | Снимка: Личен архив на Тома Томов.
dok-1dok-4dok-2dok-3
Документ №1: Началната страница на присъдата от юли 1953 г., с която Тома Томов е осъден на смърт. Документ №2: Началната страница от присъдата на Върховния съд от обжалването, с която смъртта присъда е заменена с 20 години затвор. Документи №3 и №4: Агентурни донесения срещу Тома Томов от досието му в Държавна сигурност | Източник: Личен архив на Тома Томов.