line head

Виченци Левиджов Босилков (Епископ монсеньор Евгений Босилков)

Виченци Левиджов Босилков (Епископ монсеньор Евгений Босилков)
16 ноември 1900 г.
село Белене (от 1964 г. град), Свищовско, област Плевен.
село Бърдарски геран, област Враца; гр. Русе.
Семейство на земеделци католици.
Висше богословско образование, философски и богословски науки (1926), Папски източен институт, Рим, доктор по богословие.
Неженен.
Католически духовник.
Никополски епископ (1947-1952).
Орден на пасионистите (Конгрегация на страстите на Исус Христос).
Римокатолическата църква в България.
51 години.
Вила в Люлин планина край София.
гр. София.
Държавна сигурност.
Върховния съд на НРБ.
Смърт чрез разстрел и конфискация на имуществото му.
Софийски централен затвор.
40 дни.
През 1946 г.
Отделение „Б” (контраразузнаване) на Държавна сигурност.
„В прогресивните среди не се ползва с добро име, но в средите на реакцията му имат много голямо уважение, на които той стои начело. Той е скритият политически двигател на същата”, Държавна сигурност, 1946 г.
Активна разработка.
Втори отдел (контраразузнаване) на Дирекция „Държавна сигурност” към Главна дирекция на Народната милиция в МВР.
Четири години (1948-1952).
„ЕВА”.
Блаженият Евгений Босилков е роден в Белене, на 16 ноември 1900 г., в католическото семейство на Левиджо Босилков и Беатрижа Босилкова, потомствени земеделци. Кръстен е в деня на рождението си в енорийската църква „Рождество Богородично” с името Винченци.


Образование

През 1911 г. постъпва в католическата семинария на пасионистите в село Ореш, Свищовско. През 1913 г. се премества в семинарията в Русе, след което продължава образованието си в семинарията на пасионистите в Кортрийк, Белгия и в Моок, Холандия. Там остава до 1919 г., когато на 28 април постъпва в новициата в гр. Ере, Белгия. На 29 април 1919 г. дава първите си обети, и приема монашеското име Евгений.  

001


От 1921 г. започва да учи философия и богословие в Моок и във Вецембеек. Завършва следването през 1924 г. Настоятелите му осигуряват издръжката в учението и пътуванията му чрез благородни благодетели. Това са заможните холандски сестри Йохана и Берта Рулофс от малкото селце Самбек, близо до Моок.


Дейност на младия богослов в България


След десет годишно отсъствие, през април 1924 г., младият богослов се завръща в родината си. Той е един от четиримата студенти, които отиват в новия манастир на пасионистите в Русе. Там Евгений Босилков окончателно завършва богословската си подготовка. На 26 юли 1926 г. епископът-пасионист, монсеньор Дамян Теелен го ръкополага за свещеник в Русенската катедрала.

Младият и интелигентен свещеник, с висока духовна подготовка и забележителна ерудиция, владеещ дванадесет езика – български, руски, румънски, холандски, фламански, латински, гръцки, френски, немски, английски, испански, италиански – получава покана от настоятелите си да усъвършенства източно-църковните науки в Италия към Папския източен институт в Рим. Дотогава там е учил само един българин, станал по-късно епископ – Симеон Коков.

002


Завръща се в България през 1929 г. и усилено работи по докторската си дисертация. На 20 март 1931 г. отново е в Рим, а през януари на следващата година е готов със защитата си на тема „За Унията на България с Римската църква през първата половина на XIII век”.

Евгений Босилков се завръща в своята обичана България с титлата „Доктор по богословие”, изпълнен с дълбок евангелски дух за работа сред хората. Епископът на Русе, монсеньор Дамян Теелен, го назначава за свой секретар и за енорийски свещеник на Русенската катедрала.

През 1934 г. епископ Теелен го назначава за енорист в село Бърдарски геран, Белослатинско. Тук той усилено занимава младежите с духовна, спортна и социална дейност. Член е на Общинския съвет в Бърдарски геран. По негова заслуга, през 1936 г., селото става център на автономна община. С бащинска любов свещеникът споделя своя международен опит във всички области на живота, включително и в земеделието. Завършва строежа на новата енорийска църква и отделно изгражда голям енорийски дом, годен да побере енорийските групи.

Като великолепен проповедник и духовник с широката култура, вежлив и убедителен, той е лектор, търсен от близките и далечни енории извън епархията. Православните братя уважават и ценят благородното му поведение и откритото му желание за диалог, привлечени са от неговата добронамереност и дух на общение.

Създава добри контакти с културните и правителствените среди в България. Поради популярността си, през 1938 г. е избран да отслужи възпоменателните тържества по случай 250-годишнината от Чипровското въстание. Произнася и голяма реч на 21 декември 1941 г. по повод празника на първата печатна книга на български език „Абагар” на Филип Станиславов.

003


През 1941 г. България е въвлечена във Втората световна война. В продължение на три години и половина отец Евгений трябва да сведе до минимум пастирската си дейност.

След окупацията на България от съветската армия и преврата на 9 септември 1944 г. във властта влиза Българската комунистическа партия, желаеща да изгради атеистичен режим. Тя предприема политика срещу всички деноминации на християнската църква и започва преследването им.

Католическата църква също попада под ударите на БКП с конфискация на колежи, религиозни домове, земя и екстрадирането на всички чуждестранни мисионери. В Бърдарски геран отец Евгений подготвя хората да бъдат силни и да запазят вярата си. „Нашите мъки настъпиха след войната и ще продължават още, докато имаме сегашната партия на власт. Това, което имате вие, т.е. да се чувствате свободни, ни липсва”, пише Босилков в едно писмо до холандски приятели.


В полезрението на Държавна сигурност


След смъртта на епископ Дамян Теелен отец Евгений е ръкоположен за Никополски Епископ на 7 октомври 1947 г. По това време БКП засилва своята антирелигиозна кампания. През 1948 г. монсеньор Босилков е приет на аудиенция от Негово Светейшество Папа Пий ХІІ. През това време в България със специален Закон против вероизповеданията е ограничена пасторалната дейност. Въпреки това католическият духовник продължава да работи.

Евгений Босилков попада в полезрението на Държавна сигурност още през 1946 г., а през 1948 г., когато вече е Никополски епископ, му е образувана активна разработка под псевдонима „ЕВА”.

През 1949 г. от НРБ е екстрадиран Апостолическият делегат монсеньор Франческо Галони, искрено обичащ  българския народ.

Специалният закон, регламентиращ  юридическия статут на различните християнски вероизповедания  от 23 февруари 1949 г., става основание за  открито преследване на Католическата църква. Заедно с другите епископи монсеньор Босилков е извикан в София, за да „декларират, че се обявяват против всяко действие, насочено срещу законите на страната”. Босилков знае много добре, ако не се преклони и не подпише натрапения текст, го очаква преследване. В крайна сметка епископите заедно решават да не сложат подписите си.
 
Праз 1950 г., никополският епископ има желание да замине за  Рим, но пише на приятели в  Холандия: „В тези лоши времена не смея да изоставя епархията и да дойда при вас”. За периода от 1 до 20 август 1951 г. извършва Тайнството миропомазание в различни села. В края на октомври и началото на ноември същата година ръкополага и четирима свещеници – първите и последните ръкоположени от него.Арест и монтиран от режима съдебен процес


Епископ Евгений Босилков е арестуван на 16 юли 1952 г. във вила в Люлин планина край София, където е отседнал на почивка. Обвинен е за участие в нелегална католическа организация  и шпионаж Комунистическият режим дава гласност на ареста и обвиненията едва при започване на скалъпения политически процес  на 20 септември 1952 г.

004


По време на следствието задържаните католически духовници са подложени на мъчения за изтръгване на показания, за да бъдат подписани скалъпените протоколи на следствието. Процесът се провежда в зала „Тържествена” на Съдебната палата. Един от очевидците пише: „Над всички се открояваше монсеньор Босилков, който с отговорите си предизвикваше смущение у съдиите”. По време на процеса обвиняемите отхвърлят обвиненията, но съдът не приема устните отговори и държи на подписите, изтръгнати при изтезанията, като по този начин потвърждава публично предварително решената от комунистическия режим смъртна присъда. По това време първи секретар на БКП и министър-председател е Вълко Червенков, който във всяко едно отношение подражава на съветския диктатор Сталин.


Осъден на смърт


Съдът произнася смъртните присъди на 3 октомври 1952 г. Освен епископ Босилков на смърт са осъдени и свещениците успенци Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

Евгений Босилков е признат за виновен в това, че „след 9 септември 1944 г. до лятото на 1952 г. в страната образувал и ръководил нелегална организация, агентура на папското и империалистическото разузнаване, която си поставила за цел да събори, подрови и отслаби народно-демократичната власт на НРБ чрез преврат, бунт, метеж, терористични действия, общоопасни престъпления и чужда военна интервенция”.

Смъртната присъда на Босилков е изпълнена на 11 ноември 1952 г. в 22,30 ч. в Централния софийски затвор. Мястото, където е заровено тялото му остава неизвестно и до днес. Близките му научават за смъртта му по-късно, когато неговата племенница Габриела Босилкова му занася кошница с храна в затвора, но надзирателите я връщат и ѝ предават личните вещи на епископа, сред които е и окървавената му риза.

Беатификацията на епископ Босилков


На 15 март 1998 г. по време на тържествена Св. Литургия в Катедралата „Св. Петър” в Рим, папа Йоан Павел ІІ обявява за блажен епископ Евгений Босилков. Процесът, довел до беатификацията на епископ Босилков е дълъг и сложен и започва още през 1984 г., но заради реакцията на комунистическия режим Ватикана се въздържа да му даде ход до 1991 г.

„Когато враждебността на комунистическия режим към Църквата ставаше все по-сурова и заплашителна, Блаженият Босилков пожела да остане до своя народ, въпреки че съзнаваше риска за живота си. Не се поколеба да се изправи решително срещу бурята на преследванията“, заявява в словото си Папа Йоан Павел II.

005

Евгений Босилков е и първият мъченик на комунистическия режим в Източна Европа, който е провъзгласен от Католическата църква за Блажен.


Отмяна на смъртната му присъда


С решение №37 от 5 май 1999 г. на състав на Върховния касационен съд с председател Румен Ненков, по предложение на главния прокурор Иван Татарчев, е отменена по реда на надзора смъртната присъда на Евгений Босилков. ВКС приема, че присъдата от 1952 г. е постановена в грубо нарушение на материалния закон и е явно необоснована.

„Както в обстоятелствената част на обвинителния акт, така и в мотивите на проверяваната присъда липсва изложение на фактите и обстоятелствата, които се включват в предмета на доказване. Изобщо не е правен анализ на доказателствените материали. Заключението за виновността на Евгений Босилков се основава единствено на данните за полученото религиозно образование в чужбина, неговите антикомунистически възгледи и срещите му с представителите на Ватикана и други чужди дипломати”, се посочва в мотивите на ВКС.

006

През 2008 г. блажен Евгений Босилков е провъзгласен за покровител на Никополската Епархия с Протокол от Конгрегацията за Божествения култ и обслужване на тайнствата.

В църквата „Рождество на Блажена Дева Мария“ в гр. Белене се съхранява реликва с окървавената риза на епископ Евгений Босилков – капсула, изработена във Ватикана и дарена на храма от папа Йоан Павел II. В южната апсида на католическия храм се намира и светилище на името на блажен Евгений Босилков.

1. Културен център „Евгений Босилков – Белене” (bosilkov.com).
2. Комисия по досиетата, III раз., а.е. 21787 – разработка, заведена срещу Евгений Босилков, II съд., а.е 1587 – съдебния процес. Копие от тези архивни материали срещу Никополския епископ са предоставени от родствениците на католическия духовник на Културен център „Евгений Босилков – Белене”, чийто ръководител е енорийският свещеник Паоло Кортези.
3. Решение №37 от 5 май 1999 г. на състав на Върховния касационен съд за съдебна реабилитация на Евгений Босилков, с което е отменена смъртната му присъда, а той е посмъртно оправдан и обявен за невинен.
evgenibosilkov
Епископ Евгений Босилков | Източник: bosilkov.com.
001002003004dsc0055
1.Документ от досието на епископ Евтений Босилков, от който е видно, че още през 1946 г. той попада в полезрението на Държвана сигурност | Източник: comdos. 2. Документ от разработката „ЕВА” на ДС срещу Евгений Босилков сигурност | Източник: comdos. 3. Строго секретна справка на ДС за Евгений Босилков от 1948 г. | Източник: comdos. 4. Схема на ДС от досието на Евгений Босилков, показваща обвинените представители на католическата църква, които през 1952 г. са обвинени за шпиони | Източник: comdos. 5. Снимка на блажен Евгени Босилков в католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария” в гр. Белене, където се почита неговото дело на мъченик | Фотограф: Христо Христов, desebg.com.