line head

Георги Петушев Гошев

Георги Петушев Гошев
село Куклен, област Пловдив.
Селски.
Георги Гошев е четник от основаната през месец януари 1948 г. горянска група, известна като Асеновградската чета. Тя е въоръжена и достига численост от 28 души. Разбита е при акция на Държавна сигурност през март 1948 г. При засада на четата Георги Гошев е ранен и умира в болница.

Неговият син Владимир Гьошев, който е политически затворник от края на 60-те години и началото на 70-те години на ХХ век, разказва:

„Баща ми е един от участниците в т. нар. Асеновградска конспирация, в която влиза още и един от ръководителите й Милан Гошев, мой първи братовчед и първи кмет на Асеновград след 9-ти септември 1944 г. В Асеновградската конспирация през 1947 г. се включват не само земеделци, а и членове на ОФ, както и звенари, легионери, изобщо разнородни представители на българския народ, обединени от нежеланието да бъдат управлявани от комунистите.

Тяхната горянска чета е била разделена на две части. Едната е имала землянки край с. Добралък (община Куклен, Пловдивско, бел. ред.), а лагерът на другата част е над с. Тополово (на 18 км. от Асеновград, бел. ред.). В края на 1948 г. четата се обединява и тръгва към границата с Турция, която се оказва блокирана. Взимат решение да се изтеглят навътре в страната и да се разпределят по ятаци. Баща ми се отделя с още няколко души и влиза в с. Добралък, където 30-40% от населението са ятаци на горяните. Оттам изпраща бележка по куриер, който обаче я предава на кмета и така са издадени. От Асеновград пристига войска и започва престрелка. Баща ми е заловен, след като е ранен с откос в стомаха. Откаран е в болница жив, но там по-късно умира. Имаме съмнения, че най-вероятно е бил доубит.”
Виж интервю за Георги Гошев със сина му Владимир Гошев на сайта desebg.com – ТУК.
1. Диню Шарланов, „История на комунизма в България“, том 2, изд. „Сиела“, 2009 г., с. 161-169.
2. „Синът на горянина, който не можа да види баща си”, интервю с Владимир Гьошев на журналиста Христо Христов, сайт desebg.com от 4 юни 2015 г.