line head

Ангел Хубанчев

Ангел Хубанчев
1905 г.
село Ловнидол, област Габрово.
гр. Разград.
Селски.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
39 години.
гр. Разград.
Русенски окръжен съд.
Осъден на смърт.
Ангел Хубанчев завършва като стипендиант Софийската духовна семинария. Там научава немски и френски език. През януари 1929 г. е ръкоположен за свещеник. Назначен е в църквата „Свети Николай“ в Разград. Успява да завърши дипломация и международни отношения в Свободния университет. Заради изрядното си служение още на 34 години става архиерейски наместник в града. Организира християнско братство при храма с 200 членове. Преподава вероучение в гимназията. С политика не се занимава. Личното обаяние на отец Ангел и огромната му църковна и обществена дейност го прави враг на новата власт.

На 10 септември 1944 г. е арестуван заедно с други градски първенци. Мъките и гаврите не прекъсват цели четири месеца. След като 12 души са осъдени на смърт, отец Ангел извършва в килията опело на всички, включително и на себе си, защото знае, че дори и гробът им няма да бъде известен. Откарват ги в старите гробища, където  предварително е изкопан общ гроб. Разстрелват ги на 13 март 1945 г.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 136-142.