line head

Борис Вълканов

Борис Вълканов
8 септември 1900 г.
село Чакали, област Велико Търново.
село Кирилово, област Стара Загора.
Селски.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
44 години.
гр. Стара Загора.
септемврри 1944 г.
село Кирилово.
„Народния съд”, задочно през 1945 г.
Осъден на смърт.

Борис Вълканов завършва Черепишката духовна семинария. През 1928 г. е ръкоположен за свещеник и назначен в село Кирилово, като завежда и няколко съседни села. Урежда църквата и създава църковен хор. Служи изрядно, проповядва и с добрината си спечелва сърцата за селяните. С политика не се занимава.

Но на 9 септември 1944 г. влиза в списъка на набелязаните за смърт. Арестуват го вечерта. Затворен е в участъка на селото седмица. След това е отведен пребит до смърт в затвора в Стара Загора. Смята се, че е  откаран в посока към болницата и хвърлен в кладенеца на сегашната Втора градска поликлиника в Стара Загора. Гробът му остава неизвестен.
Допълнителни сведения:

През 1945 г. е съден задочно от така наречения народен съд за фашистка дейност, с каквато той никога не се занимава. Убиецът на отец Борис е Стою Неделчев от село Калояновец, Старозагорско, известен с прозвището Чочоолу. Той го задържа в Старозагорския затвор и го измъчва заедно със съдружника си Атанас Димитров – Ташката. Отецът е надуван с автомобилна помпа до пръскане на тялото, мъчение надминаващо средновековната инквизиция.

Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 252-258.