line head

Иван Христов Табаков

Иван Христов Табаков
юни 1915 г.
село Обручище, област Стара Загора.
гр. Стара Загора.
Полицейска академия в София.
Женен с две деца.
Полицай.
Областен управител.
29 години.
гр. Казанлък.
гр. Казанлък.
Държавна сигурност.
Състав на „народния съд” в гр. Казанлък.
Осъден на смърт, 4 млн. лева глоба и конфискация на имуществото му.

Иван Табаков завършва Полицейска академия в София, след което е назначен в жандармерията в Стара Загора. През 1940 г. се жени за Анна Ставрева Захариева, от която има две дъщери.

Ivan Tabakov svatba
От февруари  1944 г.  до месец  август 1944 г. е околийски управител на град Казанлък, където живее на квартира със съпругата си и двете си малки деца. От месец  Август 1944 г. е назначен в моторизираната жандармерия в гр. София.

До месец  февруари 1945 г. изпълнява задълженията си в жандармерията, докато не е извикан за „справка“ в гр. Казанлък, но отивайки доброволно никога не се връща. Арестуван е и е привлечен като подсъдим по „народния съд”. На Иван Табаков е отказано всякакво свиждане, а семейството му  не получава сведение за задържането му.

На 2 март 1945 г. е  проведен „народен съд“ в Казанлък, който издава 22 смъртни присъди. Едната от тях е на Иван Табаков, 29-годишен. Присъдата е изпълнена на следващия ден, 3 март.
В издадения смъртен акт, издаден на името на Иван Табаков като причина за смъртта е записано „неизвестна причина“.

Цялата покъщнина е иззета от семейната квартира в гр. София, обитавана от вдовицата и двете му деца (на 3,5 години и бебе на 6  месеца). По време на обиска те са заставени да стоят прави до стената с насочен автомат срещу тях. Съпругата му Анна е обявена за „враг на народа“, без право на гласуване, без право на работа и подлежи на изселване.

За да спаси децата си от наследяване на огромния паричен дълг към държавата и да се спаси от изселване, тя официално се „отказва“  от убития си съпруг. Остава в София при роднини, но не ѝ е разрешено да гласува и да работи.


През 1992 г. при отстраняване на водопроводна повреда в района на град Казанлък  е открит масов гроб с 22 скелета, с дупки от огнестрелни рани в средата на черепа , завързани един за друг – избитите жертви на „народния съд”.

memorial Kazanluk
Съюз „Истина“ организира погребението на 22-мата избити с панихида и изгражда паметник със снимки в гробищния парк на град Казанлък. Името на Иван Табаков също така е изписано и на стената на Мемориала на жертвите на комунизма край НДК в столицата.

Информацията е предоставена на сайта pametbg.com от вдовицата на Иван Табаков Анна (97-годишна) и от дъщерите му Таня Мъгърдичян и Мадлена Николова през май 2016 г.
ivantabakov
Иван Табаков | Снимка: Семеен архив на Анна Захариева – съпруга, Таня Мъгърдичян и Мадлена Николова – дъщери.
akt-itabakovpechat
1. Смъртният акт на Иван Табаков, в който срещу причина за смъртта е посочено „неизвестна причина”. 2.Изрезка от вестник с информацията за присъдите на „народния съд” в Казанлък през 1945 г. | Източник: Семеен архив на Анна Захариева – съпруга, Таня Мъгърдичян и Мадлена Николова – дъщери.