line head

Иван Русинов

Иван Русинов
1879 г.
село Чукурлий (днес Песнопой), област Пловдив.
село Белозем, област Пловдив.
Селски.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
65 години.
село Белозем.
Иван Русинов завършва Самоковското свещеническо училище. Съученик е на Старозагорският митрополит Павел и на екзарх Стефан. През 1909 г. е ръкоположен за свещеник. Има възможност да работи в Пловдив, но той предпочита село Белозем, откъдето е съпругата му. Той служи 35 години в храма „Свети Георги“, строен по негово време (1929-1930) след Чирпанското земетресение. Избран за епархийски съветник в Пловдивската митрополия. Отличава се с висок интелект.

След 9 септември 1944 г. осемдесет души от село Белозем са арестувани. Между тях е отец Иван и малкия му син Константин. Арестуваните са подложени на изтезания. Най-жестоки са към свещеника. Брадата му е  отскубната заедно с кожата. Очите му са извадени. Побоищата продължават с дни. Отец Иван умира в резултат на инквизициите. В смъртния акт на отец Иван е отбелязано, че той е починал на 28 декември 1944 г. Синът му преживява този ужас, но почива млад от побоите.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 149-158.