line head

Елена Дитрих Георгиева

Елена Дитрих Георгиева
7 май 1899 г.
Франкфурт на Майн, Германия.
гр. София.
Германско семейство.
Средно образование.
Вдовица с две деца.
Домакиня.
46 години.
лагер в село Павел баня, Казанлъшко.
По-малко от една година.

Елена Дитрих Георгиева е германка, която сключва брак с българския търговец на тютюни Георги Петров Георгиев от Шумен. Семейството живее в София. Съпругът ѝ е ранен в битката при Тутракан (септември 1916 г.) по време на Първата световна война и е военноинвалид, който почива през 1942 г.

Останала вдовица Елена Дитрих Георгиева се грижи за двете си деца Бистра и Кирил.

След 9 септември 1944 г. е изпратена в лагер в с. Павел баня, където без съд и присъда са въдворени други германски и австрийки, живеещи в България. Лагерът е формиран по време на съветските окупационни части през 1945 г.

Предвидено е въдворяването на сина ѝ, но това не се случва. В лагера тя престоява по-малко от година.

IMG 20200507 0002


След завръщането си от лагера е принудена чрез измама да продаде жилището си.  Настанена е в една стая, заедно с дъщеря си Бистра и внучка си Евгения. Съпругът на дъщеря ѝ Христо Златков Христов е осъден и лежи в затвор и по-късно в „Белене” (виж за него повече – ТУК).

Освен вдовишка пенсия Елена Дитрих Георгиева няма доходи и за да изхрани семейството си преподава нелегално уроци по немски език на оперни и оперетни певци.

Информацията за Елена Дитрих Георгиева е предоставена на сайта pametbg.com от внучката ѝ Жени Георгиев – Кайзер, май 2020 г.
img202005070001
Елена Дитрих Георгиева | Снимка: Личен архив на Жени Георгиев – Кайзер.