line head

Асен Александров Стамболийски

Асен Александров Стамболийски
26 март 1904 г.
Журналист, народен представител.
Депутат в 6-то Велико Народно събрание.
БЗНС „Никола Петков”.
43 години.
Плевенския затвор.
7 години.
Лагерът „Бобов дол”.
През 1947 г. ДС го засича и отбелязва: „Асен Стамболийски между приятели е казал: „Сами американците се увериха в поддръжката на българския народ с поканата, която направиха за емиграция в Америка. Пред американската легация се трупа хиляди народ, а за Русия никой не иска да замине. Това показва кой се ползува със симпатията на българския народ”.

Асен Стамболийски е син на Александър Стамболийски. В началото на 20-те години на ХХ учи във Франция, завършва агроинженерство в Гренобъл. След Деветоюнския преврат 1923 г. е осъден на 20 години затвор, от които излежава 7 години.

Работи като журналист и става един от лидерите на БЗНС. Главен редактор на в. „Народно земеделско знаме”. През е 1933 г. избран за член на Постоянното присъствие на БЗНС и редактор на в. „Победа”. Публикува статии във в. „Политика”, „Младежко знаме”, „Сеяч”. През октомври 1944 г. избран в УС на БЗНС, а от следващата г. е касиер на ПП на съюза.


Подписва заедно с Никола Петков и Георги Йорданов писмо-изложение до министър-председателя (с копие до регентите и Съюзната контролна комисия). В него настоява изборите за 26-то Народно събрание да бъдат отложени. Включен е в листата на Обединената опозиция от Пазарджик по време на изборите за 6-то Велико Народно събрание (1946-1949) и е избран за народен представител.

През 1947 г. по време на заседанията на парламента държи пламенна реч в защита на Никола Петков. Депутатският му имунитет е отнет, а той е арестуван и прекарва 7 години в лагера „Бобов дол” и Плевенския затвор. Освободен е през 1954 г. Почива през 1965 г.

1. АКРДОПБГДСРСБНА – М, ф. 13, оп. 1, а.е. 154, л. 55-56, доклад от отделение „В” на ДС за времето от 1 април до 1 юли 1947 г. до главния директор на народната милиция и директор на ДС.
2. Сайт lichnosti.pzhistory.info.