line head

Атанас Лерински

Атанас Лерински
1898 г.
Женен с три деца.
Народен представител в 6-то Велико Народно събрание.
БЗНС "Никола Петков".
Лагерът „Белене” (въдворен през първата половина на 50-те години на ХХ век).
Атанас Лерински е български политик, депутат от БЗНС "Никола Петков" в 6-то Велико Народно събрание (1946-1949), но не изкарва пълния мандат, тъй като след ареста на лидера на опозицията Никола Петков повечето депутати земеделци също са задържани, а партията е разтурена.
Атанас Лерински е освободен от лагера „Белене” към края на 1959 г. Юлия Гурковска – Джу пише в спомен за баща си Григор Гурковски следното за Атанас Лерински:

„Поддържал духа на хората в бараката с вицове и солени шеги по адрес на надзирателите. Един от тях му се заканил, че жив няма да излезе от там – и го изпълнил. По пътя от Втори обект до брега го карал да тича пред каруцата, чичо Атанас падал многократно, ставал, тичал, биели го и когато стигнали до понтоните, паднал в безсъзнание. Качили го на влака, но той не се свестил… Когато го свалиха на ръце, той вече нищо не разбираше. Така и не дойде на себе си след няколко дни почина.”

Дъщеря му Нина Леринска, ученичка във Френския колеж през 1947 г., е наблюдавана от ДС (виж профила ѝ – ТУК).
1. Стефан Бочев, „Белене – сказание за концлагерна България” изд. фондация „Българска наука и изкуство”, 2003 г., второ, пълно издание, с. 639, 719.
2. Юлия Гурковска, „Кафе се пие с хора”, Mediapool.bg, 8 юни 2006 г. (текстът е писан през 1992 г.).