line head

Паметникът на горяните в Сливен

 Паметникът на горяните в Сливен се намира в центъра на града, почти забулен от зелена декоративна растителност около него. Представлява част от неголяма скала, на която са поставени плочи с изписани имена на 41 души от Втора сливенска чета, действала в периода 1950-1951 г. в Стара планина в района над Сливен.

Освен имената за загиналите върху скромния паметник са поставени следните надписи: „В памет на горяните от Сливенско, загинали през 1950-1951 г.” и „За тях животът бе борба под знамето на свободата, смъртта – достойна победа!”

Паметникът е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в Сливен през 2001 г. Открит е тогава от вицепрезидента Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в „Белене”, политически затворник по времето на комунизма, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен (1952-1963).

Отдаването на почит на горяните от Сливенско се извършва на 2 юни, когато в страната се чества Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това е така, защото на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, наброяваща 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с въоръжени части на МВР и армията, възлизащи на 13 000, като при сражението загиват 40 горяни.

Прочети още: Паметникът на горяните в Сливен