line head

Димитър Пенкьовски

Димитър Пенкьовски
село Пенкьовци, област Перник.
село Дивля, област Перник.
Селски.
Висше духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
село Извор, Пернишко.
Около 13 октомври 1944 г.
гр. София.
Димитър Пенкьовски израства в семейство с шест братя. Завършва свещеническото училище в Бачковския манастир, а след това и Свободния университет в София. След като го ръкополагат за свещеник се установява в село Дивля, Пернишко, откъдето е и съпругата му.

Мирният му духовен труд е нарушен след политическата промяна на 9 септември 1944 г. Подхвърлят му, че има план да го убият. По тази причина семейството се премества в София. На 13 октомври 1944 г. един непознат дошъл в дома на свещеника и казал на домашните му, че той е задържан в милицията. От този ден следите му се губят.

В смъртния му акт № 9146/1965 г., издаден от ОНС, отдел „Пенсии“, Перник, е посочено, че пенсионната комисия не отпуска пенсия на презвитерата, защото съпругът ѝ е „ликвидиран“ след 9 септември 1944 г. заради неговата "фашистка дейност".
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 2, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 115-119.