line head

Убийства и отвличания

По време на своето управление БКП използва убийствата и отвличанията като средства за разправа със свои противници. Тези „мокри поръчки” са част от арсенала на Държавна сигурност, която прилага богатия съветски опит по тази линия.

Обект на отвличания и убийства стават български политически емигранти с активна дейност и критична позиция срещу комунистическия режим в България. В архивите на Държавна сигурност съществуват преки доказателства за засилена тенденция при използването на „мокри поръчки” през 70-те години на ХХ век.

От една страна това се обяснява с нарасналите възможности на Държавна сигурност, а също така и с подписването през 1972 г. на първото по рода си споразумение за сътрудничество между МВР-ДС и съветския КГБ. В резултат на това КГБ предоставя на по-малкия си „брат” своя опит, секрети и техническа база. КГБ споделя опита по вербуването, обучението и използването на агенти за извършването на „остри мероприятия”, както и предоставя на ДС редица технически средства за постигане на целите, сред които бързо действащи отрови и уреди за тяхното изстрелване.

Прочети още: Убийства и отвличания