line head

Свидетелство на Андон Стоев Андонов за лагера „Белене”

Сайтът pametbg.com публикува видео интервю със земеделеца Андон Стоев Андонов от гр. Провадия с неговото свидетелство за репресиите на комунистическия режим срещу последователите на разтурения през 1947 г. опозиционен БЗНС във Варненско в началото на 50-те години на ХХ век, както и за концлагера „Белене”, в който той оцелява в периода 1953-1958 г., след като е осъден на 8 години затвор за участие в нелегална група на земеделци.

Интервюто е осъществено със съдействието на сина на г-н Андонов – Стойчо Стоев от Варна. Основателят на pametbg.com Христо Христов благодари и на двамата за това, че решиха да споделят тази история за първи път на сайта.

Свидетелство на Тома Томов за осъждането му на смърт

Сайтът pametbg.com публикува видео интервю със земеделеца Тома Георгиев Томов от село Чавдар, Софийска област. В него той разказва за инсценирания срещу него от Държавна сигурност съдебен процес през 1953 г., по който той е осъден на смърт. По това време той отбива военната си служба в Трудови войски. Тома Томов разказва за мъченията в ареста на военното контраразузнаване, преживяното в килията на смъртник, след осъждането му на смърт, за отмяната на смъртната му присъда и за доносите, открити от него в досието му в Държавна сигурност след промените, които са в основата на ареста, разследването му и осъждането му на смърт (виж повече в портрета на Тома Томов – ТУК).