line head

Евдокия Василева Петева-Филова

Евдокия Василева Петева-Филова
21 март 1901 г.
гр. Шумен.
гр. София.
Семейство на военен и заможена търговска фамилия.
Висше.
Омъжена.
Учен-етнограф.
Уредник в Етнографския музей.
44 години.
гр. София.
Завинаги.
Дулово, Русе, Ловеч, Самоков.
МВР-ДС.
Съпруга на осъдения на смърт от „народния съд” бивш министър-председател и регент проф. Богдан Филов.

Д-р Евдокия Василева Петева-Филова (1901-1973) е български учен-етнограф, изкуствовед и съпруга на проф. Богдан Филов. Тя е дъщеря на полк. Васил Петев, военен в свитата на цар Фердинанд и военен наставник на престолонаследника княз Борис Търновски, началник на Военното на Н.В. училище, и на Неда Папазова (Папазоглу), произлизаща от една от заможни фамилии в Казанлък, с принос в индустриалната история на България по това време.

Завършва Първа девическа гимназия в София, а след това и висше образование – история на изкуството и философия в университета във Вюрцбург, Германия (1924) г. и защитава докторат. След завръщането си от Германия работи като уредник в Етнографския музей в София. Занимава се с научна работа. Авторка е на критически отзиви, на статии и изследвания в областта на българската етнография, посветени на българските народни песни, накити, на керамичното и текстилното изкуство.

4937

През 1932 г. тя се омъжва за проф. Богдан Филов. След изпълнението на смъртната му присъда на 1 февруари 1945 г., имуществото им е конфискувано и какво с всички близки на осъдени от „народния съд” Евдокия Филова е изселена от София. В дома им на улица „Кракра“ ОФ властта настанява сестрата на комунистката Лиляна Димитрова – Победа. Първоначално Филова е изселена в Дулово, а след това в Русе, Ловеч и накрая в Самоков, където остава до смъртта си през 1973 г.

Въпреки изолацията и тежката борба за оцеляване, след като ѝ е забранено да работи, вдовицата на проф. Филов не губи дух, пише поезия и се прехранва с уроци по немски и френски на деца в Самоков.

1. Биография на Евдокия Филова в bg.wikipedia.org.
2. Спомени на оперната певица Росица Тренкова за Евдокия Филова, публикувани в сайта senzacia.net, 2012 г.
evdokiya-filova
Евдокия Филова | Източник: Интернет.