line head

Дина Георгиева Кангорова-Пицина

Дина Георгиева Кангорова-Пицина
гр. Велинград, област Пазарджик.
Трудовата група – лагерът „Слънчев бряг” край Ловеч, към май 1961 г.
Дина Пицина е една от трите жени, за които прокуратурата, доказва по категоричен начин, че са убити в лагера край Ловеч. В обвинителния акт по делото за убийствата в лагерите край Ловеч и Скравена на прокуратурата нейното име присъства като едно от 14-те доказани убийства, за което подсъдими са надзирателката Юлияна Ръжгева в съучастие с началник-обекта Цвятко Горанов.

Като дата на убийството е посочен 4 май 1961 г. Една от оцелелите лагеристнки, които описват в свидетелските си показания по делото за лагерите след промените убийството на Пицина е Христина Събева:

„Тя [Пицина] беше пребита от бой от Юлия. Освен, че я би с тояга, мушкаше я в очите, във влагалището, скачаше отгоре ѝ. Юлия я тормозеше, защото Дина не можеше да изпълни нормата, беше пълничка. Още вечерта след побоя Дина умря. Поставиха я в чувала и я откараха с молотовката заедно с другите трупове.”

В прокурорското заключение е посочено:

„На 4 май 1961 г. в лагера била въдворена лагеристката Дина Георгиева Кангорова-Пицина от Велинград и незабавно, след като ѝ е бил нанесен побой, съобразно установената практика за приемане на лагеристи, била отведена на кариерата. Тъй като същата била много пълна и не можела да работи, Горанов и надзирателката Ръжгева започнали да я бият с тояги. Вследствие на травматичните увреждания от побоя още същия ден, 4 май 1961 г., Пицина починала. В акта за смърт била отразена невярна диагноза: че е починала от грип.”
Христо Христов, „Секретното дело за лагерите”, изд. „Сиела”, 2012 г. (второ издание), с. 47, 66, 185.