line head

Тодор Минков

Тодор Минков
гр. София.
Висше.
Инженер.
Лагерът „Белене” (1957-1959) Трудовата група – лагерът „Слънчев бряг” край Ловеч (1959-1962).
около 4 години.
Тодор Минков е арестуван през 1957 г. при една от „хулиганските акции” на режима в София и без съд и присъда е въдворен в лагера „Белене”.  Той е един от лагеристите, които от „Белене”, при закриването му през август 1959 г., са въдворени в създадения по това време от МВР-ДС нов лагер край Ловеч, известен като Трудовата група или „Слънчев бряг”, закрит през пролетта на 1962 г.
Тодор Минков оцелява в лагерите „Белене” и „Слънчев бряг” и е един от основните свидетели на прокуратурата по делото за убийствата в лагера край Ловеч, образувано през 1990 г.

В едно от показанията си свидетелства за първите дни в лагера край Ловеч, където са прехвърлени от „Белене” на 10 септември 1959 г.:

„Вкараха ни в дълга барака с нарове на два етажа. Още първата вечер ни биха милиционери. На другия ден ни изкараха на мястото на бъдещата кариера да къртим камъни и с бягане да ги носим 150-160 метра, където ги стоварвахме на камари. При бягането минавахме по коридор от милиционери, които от двете страни ни биеха с тояги. Побоя командваше капитан Горанов, той също биеше... Нямаше лято, нямаше зима,. Откарваха ни на кариерата, където работихме до късно през нощта, защото много хора не можеха да си изкарат нормите.”
Христо Христов, „Секретното дело за лагерите”, изд. „Сиела”, 2012 г. (второ издание), с. 26, 37, 53, 56.