line head

Делото „Сираци” срещу Георги Атанасов и Стоян Овчаров

През 1990 г. тогавашната Главна прокуратура образува дело №4/1990 за установяване на причините и виновниците на икономическата катастрофа от управлението на БКП.

През 1992 г. от материалите по това дело са отделени документи, които стават основата за повдигане на обвинение срещу последния министър-председател по време на управлението на БКП Георги Атанасов, ръководил правителството от 1986 г. до началото на февруари 1990 г.

Атанасов, който в този период е и член на Политбюро на ЦК на БКП е обвинен в отпускането на неправомерна помощ в размер на 210 000 лв. за дострояването на апартаментите на група граждани, наследници на активни борци против фашизма и капитализма – термин, който е въведен от БКП след установяване на тоталитарната ѝ власт. Той е даван на категория от лица със заслуги към комунистическата партия и по тази линия са ползвали определени привилегии като „народна пенсия” и редица безплатни услуги.

Атанасов е обвинен в качеството си на бивш премиер. По същото дело е привлечен като обвиняем и министъра на икономиката и планирането в периода 1987-1989 г. Стоян Овчаров, чийто подпис също стои под неправомерно отпуснатите средства.

През 1992 г. Георги Атанасов и Стоян Овчаров са изправени пред Върховния съд като подсъдими по съдебен процес, който става известен като делото „Сираци”.

Съдът признава и двамата за виновни, като осъжда Атанасов на 10 години затвор, а Овчаров на 9 години затвор.Георги Атанасов прекарва кратко време в затвора в Кремиковци” и подава молба за помилване заради влошено здравословно състояние. Тогавашният президент Желю Желев удовлетворява молбата и го помилва.

Стоян Овчаров остава в затвора до 1995 г., когато също е помилван от президента Желев. След излизането от затвора Овчаров сменя името си на Кристиян Голд. През 2008 г. Комисията по досиетата обявява неговата принадлежност към Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване по времето на комунизма, бел. ред.) в периода 1984-1986 г., тоест преди да стане министър на икономиката и планирането.