line head

Лука Радев

Лука Радев
1876 г.
гр. Панагюрище, област Пазарджик.
гр. Панагюрище.
Средно духовно.
Женен.
Свещеник.
Енорийски свещеник.
68 години.
реката край гр. Стрелча.
декември 1944 г.
гр. Панагюрище.
„Народния съд” задочно на 30 април 1945 г.
Осъден на смърт.
Лука Радев завършва Самоковската духовна семинария. През 1911 г. е ръкоположен за свещеник. Става архиерейски наместник на панагюрската духовна околия, състояща се от около двадесет села. Неговата високодуховна дейност се оказва неудобна за хората, които искат нов обществен ред, изграден на нездравата основа на безбожието.

На 25 ноември 1944 г. в дома му идват служебни лица, които му предават, че го викат от Пловдив за справка. В Пловдив стои цяла седмица. Не е установена някаква вина. Предават го на милиционер да го върне в Панагюрище. На гара Стрелча обаче влакът е спрян от партизани спират. Свещеникът и други задържани с него са свалени. Отвеждат ги до реката, където ги избиват. Труповете на жертвите са хвърлени в реката. Близките на отец Лука го търсят навсякъде. Отговорът е един и същ: Изчезнал.
Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“, том 1, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2007 г., с. 32-42.