line head

Борис Иванов Димовски

Борис Иванов Димовски
20 октомври 1925 г.
село Яврово, област Пловдив.
гр. София.
Висше.
Художник-график и карикатурист.
БКП.
48 години.
Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.
Шесто управление на ДС.
През 1973 г. Димовски е отправял злостни клевети по адрес на партийни и държавни ръководители. Характеризирал някои членове на Политбюро като неподготвени да ръководят поверените им сектори. Димовски протича по сигнал. Предлагаме да се уведоми ЦК на БКП за дейността му.
Дело за оперативна разработка.
Отдел 01 „Интелигенция“ на Шесто управление на ДС.
„МЪРШАВИЯ”.

Борис Димовски завършва Художествената академия в София. Ученик е на Илия Бешков. Работи като художник във вестниците „Труд“ и „Стършел“, редактор и художник е в Българска телевизия. Съавтор на Радой Ралин в книгата „Люти чушки“, в която рисува карикатурите към епиграмите на поета. На една от карикатурите е нарисувано прасе, в чиято опашка Тодор Живков разпознава собствения си подпис. Книгата е иззета и претопена, а Радой Ралин дълги години не е печатан.

luti chuskiДимовски илюстрира над 200 книги за деца и възрастни. Оформя театрални постановки. Депутат е в 7-то Велико народно събрание (1990-1991) и в 36-то Народно събрание (1991-1994).

В документите на Шесто управление на ДС е посочено, че „Димовски се е изказвал, че партийните решения били „пропагандни трикове“, които имали за цел „да приспят поне най-наивната част от народа“. Със злорадство отбелязал, че е излязъл победител от „двубоя“ около историята с „Лютите чушки“. „Те се уплашиха навремето от нас с Радой не защото сме направили кой знае какво, но защото се страхуваха, че ние сме едни от първите, които дръзнаха да ги представим в характерна форма – такива каквито са. Извикаха ни да ни търсят сметка, но както е известно мачът завърши 1 : 0 за нас“.

Dimovski Ralin

АКРДОПБГДСРСБНА – М, ф. 22, оп. 1, а.е. 12, л. 55, строго секретна информация относно: Някои прояви сред художествената интелигенция през 1973 г. на Шесто управление на ДС.
borisdimovski
Борис Димовски | Източник: Интернет.
dok-1dok-2
Началната страница от строго секретната информация на Шесто управление на ДС от 1973 г. за проявите на художествената интелигенция и частта, в която е изложена дейността на Борис Димовски | Източник: comdos.