line head

Мемориал на жертвите на комунизма в България


Мемориалът на жертвите на комунизма в България е построен в източната част пред Националния дворец на културата (НДК) и е най-големият подобен паметник в страната. Решението за издигането му е взето от Столичния общински съвет от 7 декември 1994 г.

Мемориалът е посветен на всички хора, които са станали жертва на терористичните действия на БКП преди 9 септември 1944 г. или по време на тоталитарния комунистически режим в България (1944-1989) без значение на техния етнос, вероизповедание, националност, или възраст.

Мемориалът включва паметна стена с дължина 58 метра, облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, оброчен християнски кръст, поставен пред централната част на стената и православен храм-параклис, назован „На всички български мъченици”.

Инициативата за построяване на Мемориала е на 102-ма души – репресирани и близки на загинали, интелектуалци и политици, които през октомври 1994 г. в НДК учредяват Фонд „Паметник на жертвите на комунизма”. Изграден е по проект на колектив с ръководители арх. Атанас Тодоров и арх. Димитър Кръстев. Техният проект е класиран на първо място на организирания от Фонд „Паметник на жертвите на комунизма” през 1995 г. национален конкурс, в който участват 15 проекта.

Строителните дейности са извършени през 1997-1999 г. Средствата за мемориала са дарени от стотици родолюбиви българи. Първите дарители са инж. Цветан Иванчев и поетесата Жени Заимова, а основният спомоществовател е Илия Илиев, политически емигрант в САЩ, чието дарение от 60 000 долара е в памет на родителите му Султана и Богдан Илиеви, преследвани и мъчени от комунистите.

Мемориалът е открит на 11 септември 1999 г. с тържествена църковна служба, отслужена от Негово Преосвещенство Софийският митрополит Инокентий (алтернативен Св. Синод), заедно със свещеници от Българската православна църква (алтернативен Св. Синод) и духовници от Католическата и Арменската църкви.

На 1 ноември 2002 г. в старинния храм „Св. София” бе обявено решението на Българската православна църква (алтернативен Св. Синод) да причисли към лика на светците всички погубени от комунистите в България и да ги обяви за мъченици, свещеномъченици и преподобномъченици.

Поклонения и панихиди в памет на жертвите на комунистическия режим се извършват на Мемориала на следните дати:
1 февруари – Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Този ден се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърден с решение на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това на политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница. Идеята за 1-ви февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

23 август – Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. На 23 август 1939 г. Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони.  На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война. Този ден е утвърден от Европейския парламент през септември 2008 г. по предложение на Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът”, организирана в Прага през юни 2008 г. Същата година 40-то българско Народно събрание гласува решение в подкрепа на Пражката декларация и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото. На 27 ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание приема решение, с което обявява 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път.

9 септември – ден, в който през 1944 г. се установява комунистическата власт в България в условията на окупацията на страна от армията на СССР.